Tort makowo.docx

(12 KB) Pobierz

Tort makowo-orzechowy.

 

Ten tort jest przepyszny. Wymaga jednak dużo pracy, więc robię go na wyjątkowe okazje.

ciasto:
30 dkg. maku
3 łyżki kaszy manny
20 dkg. cukru
8 jajek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmilic przynajmniej 2 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodac pianę z białek.
Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę.
Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wczesniej ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i alkoholem.

krem:
1 kostka masła
20 dkg. zmielonych orzechów
1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką
1 szklanka wrzącego mleka
3/4 szklanki cukry pudru

Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie.
Do części można dodać kakao, ale tylko "dobre kakao".

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin