Tort makowo-orzechowy.
Ten tort jest przepyszny. Wymaga jednak dużo pracy, więc robię go na wyjątkowe okazje. ciasto:30 dkg. maku3 łyżki kaszy manny20 dkg. cukru8 jajek1 łyżka tartej bułki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyMak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmilic przynajmniej 2 razy.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodac pianę z białek.Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę.Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wczesniej ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i alkoholem.krem:1 kostka masła20 dkg. zmielonych orzechów1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką1 szklanka wrzącego mleka3/4 szklanki cukry pudruOrzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Do części można dodać kakao, ale tylko "dobre kakao".Smacznego!
ladylucy