Sznycel wiedeński.doc

(398 KB) Pobierz
Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński

składniki

·         2 sznycle cielęce każdy 150-200 g

·         sól, pieprz

·         czosnek wyciśnięty przez praskę

·         2 łyżki mąki

·         2 łyż. bułki tartej

·         1 jajko

·         trochę mleka

·         olej lub masło

·         połówka cytryny

·         Zamiast mięsa cielęcego można użyć wieprzowego, ale wtedy trzeba dodać więcej czosnku i dłużej smażyć.

·         A potem już tylko należy zasiąść za stołem i poczuć się jak w wytwornej wiedeńskiej restauracji. Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.
  2. Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
  4. Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).
  5. Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
  6. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.
  7. Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin