Grzybowa na żeberkach
Składniki:
1/2 kg żeberek, 5 dag suszonych grzybów, marchewka, duża pietruszka, kawałek selera, łyżeczka mąki, łyżeczka masła, 1/2 szklanki śmietany, sól, majeranek, 3 ziarenka pieprzu czarnego, makaron
Przygotowanie:
Mięso umyj i zagotuj w osolonej wodzie. Grzyby dokładnie opłucz, pokrój, zalej 1,5 l zimnej wody i namocz. Potem wrzuć je do garczka z mięsem, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z wywaru, dodaj majeranek, przypraw solą i gotuj. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, rozprowadź z częścią wywaru, wlej do zupy, zamieszaj i zagotuj. Grzybową podawaj z makaronem.
henryk551