Szpinak po amerykańsku z sadzonymi jajkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Szpinak po amerykañsku z sadzonymi jajkami

Szpinak po amerykańsku z sadzonymi jajkami

 

Składniki na 4 porcje:

80 dag szpinaku

4 jaja

żółtko

łeczka masła

3 łki oleju

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

l

pieprz

 

Szpinak umyj, oderwij grubsze łodyżki. Liście włóż do garnka z wrzą, osoloną wodą (2 szklanki), chwilę pogotuj, po czym odcedź.

 

Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli, wymieszaj z 2 łkami soku z cytryny, dodaj żółtko i energicznie mieszając, wlewaj powoli olej. Sos dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj ze szpinakiem.

 

Szpinak rozłóż do wysmarowanych masłem żaroodpornych kokilek. Na każ porcję wbij po jaju. Posyp solą i pieprzem.

 

Zapiekaj 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

 

Tak przygotowany szpinak podawaj z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin