MIODOWO ORZECHOWY PLACEK
Dla początkujących
-4 jaja-4 łyżeczki zimnej, przegotowanej wody-4 łyżeczki cukru pudru-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny-4 łyżki siekanych orzechów włoskich-4 łyżki miodu-masło do smażenia
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości, dodając cukier, skórkę z cytryny i wodę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło. Na takie właśnie masło wylać masę jajeczną. Przykryć ją i smażyć bez poruszania patelnią, aż zauważymy, że spód się zetnie i ze złoci. Wtedy szybko wstawić patelnię do rozgrzanego piekarnika na 1, maksymalnie 2 minuty. Miód i orzechy podgrzać razem w rondelku, często mieszając. Gotowy placek zsunąć na talerz, posmarować ciepłym miodem z orzechami i złożyć na pół. Przekroić go na 2 porcje i czym prędzej podawać
mysterious