Racuszki rybne.pdf

(44 KB) Pobierz
17550582 UNPDF
Racuszki rybne
Składniki
30 dag filetów z dorsza, łyżka soku z cytryny, nieduża cebula,
ząbek czosnku, łyżeczka tymianku, ćwierć łyżeczki pieprzu, 2
szklanki mąki, 2 dag drożdży, ćwierć łyżeczki cukru, łyżeczka
soli, olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce. Roztarte z cukrem drożdże
zalać 3-4 łyżkami wody i przez kilka minut trzymać w cieple. Rybę i cebulę bardzo
drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z tymiankiem, pieprzem i
czosnkiem roztartym z solą. Mąkę przesiać do rondla, wymieszać z solą i, cały czas
mieszając, wlewać drożdże i szklankę ciepłej przegotowanej wody, aż ciasto uzyska
konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać rybę i ubijać trzepaczką, aż powstanie
gładka jednolita masa, po czym przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe
miejsce. Na patelni mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki.
Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco z ostrym sosem (np. włoskim) i
surówką ze słodkiej kapusty, marchwi i pora (100 g - 225 kcal).
 
17550582.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin