Pstrąg w majonezie.pdf

(48 KB) Pobierz
34420122 UNPDF
Pstrąg w majonezie
Składniki
Duży pstrąg, 1/3 szklanki majonezu, sok z ćwiartki cytryny, po
dwa ziarna ziela angielskiego, jałowca, pieprzu i goździków, liść
laurowy, liście sałaty, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, pół
łyżeczki soli
Sposób przyrządzania
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Przyprawy korzenne zalać
wodą (półtorej szklanki), dodać sól i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć rybę. Od
chwili zawrzenia gotować na bardzo małym ogniu
8 min, po czym ostrożnie wyjąć rybę łyżką cedzakową i ostudzić. Przepołowić, usunąć
ości. Ułożyć połówki ryby na liściach sałaty i polać majonezem wymieszanym z natką
pietruszki.
 
34420122.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin