Zapiekanka z ryby40-50 dag filetów z dorsza,15 dag boczku wędzonego,50 dag ziemniaków,10 dag cebuli,20 dag groszku zielonego,1 łyżka siekanej zieleniny,1-2 jaja,1/4 l mleka,5 dag sera tartego tylżyckiego lub innego żółtego,sól.Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokrajać naniewielkie, cienkie plasterki. Filety podzielić na małepłaskie kawałki. W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwę, którą powinny stanowić plasterki boczku, zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem. Zapiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną.
Madziulkaaa1118