Karpatka.rtf

(3409 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 

       

        K A R P A T K A

 

 

 

    Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm:

 

    125 g masła

    1 szklanka wody

    1 szklanka mąki pszennej

    5 jaj

    1 łeczka proszku do pieczenia

 

Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mą i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.

 

Składniki na krem:

 

    3 szklanki mleka

    100 g masła

    3/4 szklanki cukru

    16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

    4 czubate łki mąki pszennej lub krupczatki

    5 czubatych łek mąki ziemniaczanej

    4 jaja

    dodatkowo: cukier puder do posypania

 

2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrami. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajami i mą, a następnie przelewamy do gorącego mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wył na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin