Składniki na około 30 sztuk:
80g masła
140g maki tortowej
1 szczypta soli
60 g cukru pudru
½ łyzeczki cynamonu
2 żółtka jaj
150 g kakaowej polewy
1 łyzeczka przyprawy piernikowej
Przygotowanie:
Miekkie masło zagnieć z maką solą cukrem pudrem cynamonem i żóltkami. Natępnie zawiń ciasto w folię i włoż do lodowki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodowki i podziel na 2 -3 części. Każdą część kolejno rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubośc 5 mm , po czym wytnij kształt łyżeczek używając szpiczastego noża. Jako szablon możesz wykorzystać łyżeczkę do kawy –wystarczy przyłozyć ją do ciasta i wycić kształt po jej obrysie.Pamiętaj jednak że rączka wyciętej z ciasta łyżeczki nie może być zbyt cienka( aby po upieczeniu ciastka się nie łamały) Tak przygotowane ciastka poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie upiecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 10-12 minut. Następnie wyjmij gotowe łyzeczki i odstaw by przestygły. Polewę czekoladową przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu , dodaj do smaku przyprawę piernikową i posmaruj szerszą cześć każdej łyżeczki ( nie smaruj rączek) Całośc odstaw w chłodne miejsce by polewa zastygła . Ciastka podawaj z kawą latte macchiato lub cappuccino.
izka3003