Łyżeczki cynamonowo - kawowe.doc

(22 KB) Pobierz
Składniki na około 30 sztuk:

Składniki na około 30 sztuk:

 

80g masła

140g maki tortowej

1 szczypta soli

60 g cukru pudru

½ łyzeczki cynamonu

2 żółtka jaj

150 g kakaowej polewy

1 łyzeczka przyprawy piernikowej

 

Przygotowanie:

 

Miekkie masło zagnieć z maką solą cukrem pudrem cynamonem i żóltkami. Natępnie zawiń ciasto  w folię i włoż do lodowki  na co najmniej 2  godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodowki i podziel na 2 -3 części. Każdą część kolejno rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubośc 5 mm , po  czym wytnij kształt łyżeczek używając szpiczastego noża. Jako szablon możesz wykorzystać łyżeczkę do kawy –wystarczy przyłozyć ją do ciasta i wycić kształt po jej obrysie.Pamiętaj jednak że rączka wyciętej z ciasta łyżeczki nie  może być zbyt cienka( aby po upieczeniu  ciastka się nie łamały) Tak przygotowane ciastka poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie upiecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 10-12 minut. Następnie wyjmij gotowe łyzeczki i odstaw by  przestygły. Polewę czekoladową przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu , dodaj do smaku przyprawę piernikową i posmaruj szerszą cześć każdej łyżeczki ( nie smaruj rączek)  Całośc odstaw w chłodne miejsce by polewa zastygła . Ciastka podawaj z kawą latte macchiato lub cappuccino.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin