Truskawki.docx

(34 KB) Pobierz

Truskawki

Truskawki są dziełem człowieka, a nie natury. Powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek w XVII wieku. Od tego czasu pojawiło się wiele odmian: deserowe, do zamrażana czy na przetwory.

Dojrzewające na przełomie maja i czerwca truskawki są aromatyczne, słodkie, soczyste i bardzo zdrowe. Porcja 100g zawiera 60mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Są również źródłem witaminy A i E, oraz mikroelementów: żelaza, fosforu i wapnia. Dzięki temu chronią przed anemią i wzmacniają kości.

Truskawki mają działanie bakteriobójcze, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych. Dodatkowo regulują poziom kwasów, wydzielanie żółci, wspomagają pracę serca, wątroby i nerek, a także są polecane osobą cierpiącym na reumatyzm. Owoce mają dobroczynny wkład w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia.

Truskawki są szczególne polecane osobom dbającym o linię, zawierają tylko 28kcal w 100g gdyż w 90% składają się z wody. Zawierają bromelinę – enzym rozkładający białka. Ze względu na dużą ilość pektyn poprawiają przemianę materii i ułatwiają trawienie.

Owoce te korzystnie wpływają na włosy, dzięki zawartym w nich mikoroelementom, a truskawkowa maseczka doskonale wygładzi i nawilży cerę.

Pomimo wielu zalet na truskawki powinni uważać alergicy. Ich nadmierne spożycie może wywołać pokrzywkę, która jest wynikiem nadprodukcji histaminy w organizmie.

 

 


Truskawki

Zgłoś jeśli naruszono regulamin