Kotlety z szynki duszonePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.500 g szynki surowej,150 g cieleciny,150 g szynki wedzonej,1 pietruszka,1 cebula,3-4 pieczarki,1 zabek czosnku,250 ml czerwonego wina,tluszcz do smazenia,sol, pieprz.1. Pietruszke obrac, oplukac, pokroic w cienkie paseczki. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pieczarki oczyscic, przyciac trzony, oplukac. Kapelusze obrac ze skorki, pokroic w cienkie paseczki.2. Szynke oplukac, oczyscic z nadmiaru tluszczu, pokroic na kotlety, rozbictluczkiem. Osolic, oproszyc pieprzem, podsmazyc na goracym tluszczu, wyjac.Na tym samym tluszczu usmazyc cebule, pietruszke, pieczarki i czosnek.3. Pokroic w cienkie plasterki cielecine i wedzona szynke. Wylozyc nimi dnogarnka. Polozyc na nie kotlety wraz z cebula, czosnkiem, pieczarkami i pietruszka. Dodac sol i pieprz, podlac woda, dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 30 min. Gdy kotlety beda na pol miekkie, wlac wino, wymieszac i dusic jeszcze ok. 30 min.4. Gotowe kotlety przelozyc na ogrzany polmisek, polac sosem. Podawac z makaronem, kartoflami puree, szpinakiem lub fasolka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 74.
tatanka.com