Potrawy z wo�owiny POTRAWY GOTOWANE FLAKI WO�OWE Ikg flak�w wo�owych, wywar z ko�ci wo�owych i warzyw, 2 cehu�e, warzywa bez kapusty, t�uszcz, m�ka, 5 dag twardego sera, mas�o, bu�ka tarta, s�l, pieprz, papryka mielona, imbir, majeranek, �i�� laurowy, ziele angielskie, przyprawa do zup, go�dziki. Flaki dok�adnie umy�, oczy�ci�, wyszorowa� sol� i szczoteczk� zmieniaj�c kilkakrotnie wod�, gotowa� we wrz�tku 20 min, odcedzi�, zala� zimn� osolon� wod� i gotowa� ok. 4 godzin. Odcedzi�, ostudzone pokroi� na pasec�ki. W�o�y� do wywaru razem z oczyszczonymi, pokrojonymi w pasec�ki i podsma�onymi na t�uszczu warzywami oraz przyprawami. Pogotowa� 10 min. Cebul� obra�, pokraja� w kostk�, podsma�y�, doda� m�k�, zasma�y� nie rumieni�c, po��czy� z gotuj�cymi si� flakami, gotowa� 5 min., doprawi�. Przed podaniem pola� zrumienion� bu�k� tart� wymieszan� z roztopionym mas�em, posypa� startym serem. FLAKI PO W�GIERSKU / 1/2 kg f�ak�w. 5 dag smalcu, 25 dag cebuli. 3 z�bki czosnku. 20 dag lecso. 2 dag m�ki, I 1/2 �y�ki przecieru pomidorowego, papryka w proszku, papryka czere�niowa, na� selera, kminek, majeranek, s�l, pieprz. Dok�adnie umyte flaki gotowa� p� godziny we wrz�tku (zbiera� pian�). Ostudzone pokroi� w paski. Grubo pokrajan� cebul� ze- szkli� na t�uszczu, doda� posiekany czosnek i kminek, papryk� w proszku, majeranek, przecier pomidorowy, poddusi�. Flaki w�o�y�, podla� wod� (do przykrycia) posoli�, gotowa� ok. 3,5 godz. od czasu do czasu mieszaj�c i podlewaj�c. Do mi�kn�cych flak�w dosypa� papryk� czere�niow�, wod� z m�k�, lecso i pokrojon� na� selera. 15 min. dusi�. GULASZ WO�OWY 1/2 kg mi�sa, t�uszcz, cebula, papryka mielona, 2 ziemniaki, I szklanka cukinii lub kabaczka pokrojonego, 1/4 szklanki zielonego groszku, 1/4 szklanki pokrojonej w kostk� marchewki, I ��tko, 2 szklanki gor�cej wody, 2 �y�ki ry�u, s�l, pieprz. Mi�so i cebul� pokroi� w kostk�, doda� papryk�, sma�y� na rozgrzanym t�uszczu do zrumienienia, doda� ziemniaki pokrojone w kostk�, sma�y� dalej ok. 10 min. mieszaj�c. W�o�y� ry�, cukini� lub kabaczek, marchewk�, zielony groszek, zala� wod� i gotowa� ok. 1 godz. na ma�ym ogniu, a� mi�so b�dzie mi�kkie. Doprawi� sol� i pieprzem. Roztrzepa� ��tko w wazie lub g��bokiej salaterce, powoli wlewa� gulasz stale mieszaj�c. KLOPSIK EGIPSKI 70 dag mi�sa, kieliszek oliwy. 5 dag tartej bulki, 4 jajka, 2 z�bki czosnku, �y�ka m�ki, �y�ka pasty pomidorowej. 1/2 �y�eczki kminku. Mi�so umy� i zmieli�, wymiesza� z sol� i kminkiem. Na �ciereczce wysypanej m�k� u�o�y� warstw� mi�sa i zawin�� w ni� 2 ugotowane na twardo jajka. Klops posmarowa� z zewn�trz pozosta�ymi roztrzepanymi jajami, obtoczy� w bu�ce i zrumieni� ze wszystkich stron na oliwie (W odpowiednim naczyniu). Po dodaniu p� szklanki wrz�tku i pasty pomidorowej gotowa� pod przykryciem ok. p� godziny. KROKIETY WO�OWE 30 dag wo�owiny gotowanej, cebula lub 1 z�bek czosnku, bulka tarta, 1 jajko, mas�o �ub margaryna, s�l.pieprz, natkapietruszki �ub koperek, szczypiorek, tymianek lub estragon. Mi�so gotowane zmieli�, posieka� cebul�, zeszkli�, doda� natk� pietruszki lub koperek, szczypior, bu�k� tart�, jajko, s�l, pieprz, roztarty tymianek lub estragon. Wyrobi�, formowa� krokiety. U�o�y� w �aroodpornym naczyniu wysmarowanym t�uszczem, na wierzchu ka�dego po�o�y� mas�o lub margaryn�, wstawi� na 15 min. do gor�cego piekarnika. 3 PIECZE� WO�OWA NIEPIECZONA / kg mi�sa (rostbef, krzy�owa), cebula, w�oszczyzna, ostra papryka, ziarna pieprzu. Sk�adniki na sos: �y�ka mas�a ro�linnego, �y�ka m�ki, �y�eczka papryki w proszku, przyprawa my�liwska, 1/5 szklanki roso�u, t�uczone ziarna ja�owca, sok z cytryny. Mi�so umy�, zafa� wrz�tkiem, doda� przyprawy, posoli� i gotowa� ok. J go�z. Cebul� Opiec na suchej patelni, doda� z w�oszczyzn� do mi�sa i gotowa� do mi�kko�ci. Przyrz�dzenie sosu: do zrumienionej na suchej patelni m�ki doda� mas�o, rozprowadzi� roso�em do odpowiedniej g�sto�ci, przyprawi� sokiem z cytryny i przyprawami. Mi�kkie mi�so pokroi� w p\astt>r \ po\a� sosem. POTRAWKA Z WO�OWINY 50 dag wo�owiny gotowanej, 3 cebule, t�uszcz, koncentrat pomidorowy, nutka pietruszki. 4 5 korniszon�w. I �y�eczka octu winnego, s�l, pieprz. Mi�so pokroi� w drobn� kostk�, cebul� pokroi� w talarki, usma�y�, doda� mi�so, koncentrat pomidorowy do smaku, s�l, pieprz,' dusi� na ma�ym ogniu bez przykrycia ok. 10 min. Przykry� i jeszcze poddusi�. Doda� pokrojone w talarki korniszony i ocet. Zagotowa�. Posypa� natk� pietruszki. SZTUKA MI�SA / kg mi�sa z ko�ci�, warzywa z kapust� w�osk�, ziarnka pieprzu, przyprawa ..Jarzynka". 1/2 cebulki opieczonej na patelni bez t�uszczu, s�l, natka pietruszki.1 Mi�so umy�, w�o�y� do garnka, zala� wrz�ca, ?^^, ^rsssJmc, hoprowad�i� do wrzenia zebra� szumowiny. Po zagotowaniu zmniejszy� p�omie� gazu, gotowa� oko�o l godz. na bardzo s�abym ogniu pod przykryciem. Doda� przyprawy, obrane warzywa i dalej gotowa� �pod przykryciem. Do sztuki mi�sa mo�na poda� sos w/g gustu, ziemniaki, ry� lub kluski koniecznie sur�wka. Mo�na r�wnie� poda� sztuk� mi�sa yi to%o\c z makaronem w�asnej produkcji. SZTUKA MI�SA W SOSIE CHRZANOWYM ./ kg mi�sa, ma/a pietruszka, cebulka, z�bek czosnku, kostka cukru, du�a marchew, ma�y seler, ma�y suszony grzybek, s�l, kilka Ziarek pieprzu. Sos: 1/2 szklanki roso�u, �y�ka mas�a. 2 �y�ki m�ki. laska chrzanu. 1/8 l �mietany. Do wyp�ukanego i zalanego gor�c� wod� mi�sa doda� obrane oraz wyp�ukane warzywa, czosnek, grzybek, cukier, s�l. pieprz. Ca�o�� doprowadzi� do wrzenia i gotowa� na ma�ym ogniu. Doda� zrumienion� cebul� (po ok. I godz.). Mi�kkie mi�so pokroi� w plastry, skropi� t�uszczem roso�owym i pola� sosem chrzanowym. Przygotowanie sosu: zasma�y� mas�o i m�k�, doda� ros� i dogotowa�. Chrzan utrze�, sparzy� i razem ze �mietan� poda� do sosu. Uzupe�ni� szczypt� soli. WO�OWINA Z JARZYNAMI 1/2 kg mi�sa, 2 �y�ki oleju jadalnego, 2 �rednie marchwie. 3 ziemniaki, 6 ma�ych cebul, du�y por\ �wier� selera. 3 z�bki czosnku, s�l, pieprz. Mi�so pokrojone w kostk� zrumieni� na oleju ze wszystkich stron. Cebul�, czosnek oraz warzywa pokroi�, doda� do mi�sa, dola� wody do przykrycia mi�sa. Doprowadzi� do wrzenia, doda� s�l, pieprz, gotowa� do mi�kko�ci (ok. 1 1/2 godz.). WO�OWINA W WINIE 1/2 kg mi�su, 2 ziemniaki, 2 pomidory, marchew, zielona papryka. 1/4 g��wki bia�ej kapusty, kilka str�k�w fasolki szparagowej. 2 ma�e cebule. 2 szklanki bia�ego wytrawnego wina. s�l, kilka ziaren pieprzu. .4 BITKI WO�OWE PIKANTNE Umyte mi�so pokroi� w plastry. Umyte i oczyszczone warzywa podrobi�. U�o�y� w garnku na przemian kilka warstw warzyw i mi�sa, posoli� i wrzuci� pieprz. Po zalaniu winem gotowa� pod szczelnym przykryciem (ok. 2,5 godz.), nie mieszaj�c, a podaj�c nie przek�ada� do innego naczynia. POTRAWY DUSZONE BITKI W SOSIE POMIDOROWYM / kg mi�sa (rostbef), 10 dag smalcu. 20 dag cebuli, z�bek czosnku, 15 dag elesco, �y�ka przecieru pomidorowego, 2 dag m�ki, papryka w proszku, papryka czere�niowa, kminek. Mi�so pokroi�, rozbi� na bitki, przypr�szy� m�k� i obsma�y� na gor�cym t�uszczu. Od�o�y� bitki do rondla. Drobno posiekan� cebul� przyrumieni� na pozosta�ym t�uszczu, doda� przecier, papryk� w proszku, roztarty czosnek i kminek. Doda� wod�, zagotowa� i powsta�ym sosem zala� bitki (gdy nie s� zakryte doda� jeszcze wody). Dusi� na ma�ym ogniu pod przykryciem, podlewaj�c wod� (sos musi by� g�sty). Do mi�kn�cego mi�sa doda� (lecso), papryk� czere�niow�, s�l i pieprz. 50 dag mi�sa, 5 dag t�uszczu, >2 suszone grzyby, sok z 1/2 cytryny, 2 cebule, �y�eczka mielonej papryki, 2 �y�ki m�ki, s�l, pieprz. Mi�so wyp�uka�, pokraja� w plastry, zbi� mocno i skropione sokiem z cytryny, posolone i popieprzone u�o�y� w misce (ciasno) i w�o�y� do lod�wki na ok. 12 godz. Grzybki namoczy� i podgotowa�. Osuszone i obtoczone mi�so obsma�y� z obu stron. Bitki wyj��, na t�uszczu zeszkli� cebul�, doda� papryk� i w�o�y� z powrotem bitki. Doda� grzybki pokrojone w paski, dola� wywar z grzybk�w. Dusi� podlewaj�c od czasu do czasu wod� (ok. 45 min.). BURGUNDZKA WO�OWINA 60 dag mi�sa (zraz), 10 dag s�oniny. 5 dag mas�a. 10 dag pieczarek, 3 dag m�ki, 1/4 l roso�u, 1/4 i czerwonego wytrawnego wina. tymianek, s�l, pieprz. S�onin� pokroi� w kostk� i stopi�, doda� mas�o oraz cebul� (r�wnie� kostka), zrumie-ni�. Doda� uprzednio pokrajane w kawa�ki i oproszone m�k� mi�so, nieco podsma�y�. Po doprawieniu tymiankiem, sol�, pieprzem, doda� wino z roso�em. Dusi� pod przykryciem (ok. 3 godz.). Na p� godziny przed ko�cem duszenia doda� oczyszczone i pokrojone pieczarki (bez sk�rki). CH�OPSKIE PIECZYSTE 60 dag mi�sa, 7 ziemniak�w, 1 1/2 �y�ki m�ki, 2 cebule, seler, marchew. 1/2 szklanki �mietany, li�� laurowy, s�l, pieprz. Umyte mi�so pokroi� na ok. 15 kawa�k�w i lekko rozbite, posypane sol� i pieprzem panierowa� w m�ce i sma�y� do zarumienienia. Po prze�o�eniu do rondla w�o�y� pokrojone ziemniaki, marchew, cebul�. Zala� wod� (wywar mi�sny), dusi� pod przykryciem na ma�ym ogniu. Pod koniec doda� �mietan�, listek laurowy, seler, s�l. FASOLA Z WO�OWIN� 60 dag mi�sa, 40 dag fasoli (Jasiek), �y�ka smalcu, �y�ka przecieru pomidorowego, �y�ka m�ki, li�� laurowy, s�l, pieprz. Fasol� namoczy�. Mi�so i cebul� pokrojone w ma�� kostk� dusi� na t�uszczu. Po zrumienie-niu podsypa� m�k� i podla� odrobin� ciep�ej wody. Ugotowa� fasol� dodaj�c na ko�cu listek, przecier pomidorowy, s�l, pieprz. Wymiesza� z mi�sem i podgrzewa� w piekarniku kilka minut. 5 GULASZ Z WINEM 80 dag mi�so 12 dag smalcu, 20 dag cebuli, I kg ziemniak�w 4 str�k, zielonej papryki, 3 pomidory, 300 g. bia�ego wytrawnego wma, z�bek czosnku, papryka czere�niowa, papryka w pros-ku majeranek, s�l, pieprz. Mi�so ?�^^??^/^? ~s, /<-???0?(???? (4cm). Drobno ?????? ce6uf� przyrumieni� na t�uszczu, doda� papryk� i kostki mi�sa. Po obsma�eniu doda� po�ow� wina, odrobin� wody, posoli�, doprawi� ma...
tatanka.com