potrawy z wołowiny.txt

(44 KB) Pobierz
Potrawy z wo�owiny
POTRAWY GOTOWANE FLAKI WO�OWE
Ikg flak�w wo�owych, wywar z ko�ci wo�owych i warzyw, 2 cehu�e, warzywa bez 
kapusty, t�uszcz, m�ka, 5 dag twardego sera, mas�o, bu�ka tarta, s�l, pieprz, 
papryka mielona, imbir, majeranek, �i�� laurowy, ziele angielskie, przyprawa do 
zup, go�dziki.
Flaki dok�adnie umy�, oczy�ci�, wyszorowa� sol� i szczoteczk� zmieniaj�c 
kilkakrotnie wod�, gotowa� we wrz�tku 20 min, odcedzi�, zala� zimn� osolon� wod� 
i gotowa� ok. 4 godzin. Odcedzi�, ostudzone pokroi� na pasec�ki. W�o�y� do 
wywaru razem z oczyszczonymi, pokrojonymi w pasec�ki i podsma�onymi na t�uszczu 
warzywami oraz przyprawami. Pogotowa� 10 min. Cebul� obra�, pokraja� w kostk�, 
podsma�y�, doda� m�k�, zasma�y� nie rumieni�c, po��czy� z gotuj�cymi si� 
flakami, gotowa� 5 min., doprawi�. Przed podaniem pola� zrumienion� bu�k� tart� 
wymieszan� z roztopionym mas�em, posypa� startym serem.
FLAKI PO W�GIERSKU
/ 1/2 kg f�ak�w. 5 dag smalcu, 25 dag cebuli. 3 z�bki czosnku. 20 dag lecso. 2 
dag m�ki, I 1/2 �y�ki przecieru pomidorowego, papryka w proszku, papryka 
czere�niowa, na� selera, kminek, majeranek, s�l, pieprz.
Dok�adnie umyte flaki gotowa� p� godziny we wrz�tku (zbiera� pian�). Ostudzone 
pokroi� w paski. Grubo pokrajan� cebul� ze-
szkli� na t�uszczu, doda� posiekany czosnek i kminek, papryk� w proszku, 
majeranek, przecier pomidorowy, poddusi�. Flaki w�o�y�, podla� wod� (do 
przykrycia) posoli�, gotowa� ok. 3,5 godz. od czasu do czasu mieszaj�c i 
podlewaj�c. Do mi�kn�cych flak�w dosypa� papryk� czere�niow�, wod� z m�k�, lecso 
i pokrojon� na� selera. 15 min. dusi�.
GULASZ WO�OWY
1/2 kg mi�sa, t�uszcz, cebula, papryka mielona, 2 ziemniaki, I szklanka cukinii 
lub kabaczka pokrojonego, 1/4 szklanki zielonego groszku, 1/4 szklanki 
pokrojonej w kostk� marchewki, I ��tko, 2 szklanki gor�cej wody, 2 �y�ki ry�u, 
s�l, pieprz.
Mi�so i cebul� pokroi� w kostk�, doda� papryk�, sma�y� na rozgrzanym t�uszczu do 
zrumienienia, doda� ziemniaki pokrojone w kostk�, sma�y� dalej ok. 10 min. 
mieszaj�c. W�o�y� ry�, cukini� lub kabaczek, marchewk�, zielony groszek, zala� 
wod� i gotowa� ok. 1 godz. na ma�ym ogniu, a� mi�so b�dzie mi�kkie. Doprawi� 
sol� i pieprzem. Roztrzepa� ��tko w wazie lub g��bokiej salaterce, powoli 
wlewa� gulasz stale mieszaj�c.
KLOPSIK EGIPSKI
70 dag mi�sa, kieliszek oliwy. 5 dag tartej bulki, 4 jajka, 2 z�bki czosnku, 
�y�ka m�ki, �y�ka pasty pomidorowej. 1/2 �y�eczki kminku.
Mi�so umy� i zmieli�, wymiesza� z sol� i kminkiem. Na �ciereczce wysypanej m�k� 
u�o�y� warstw� mi�sa i zawin�� w ni� 2 ugotowane na twardo jajka. Klops 
posmarowa� z zewn�trz pozosta�ymi roztrzepanymi jajami, obtoczy� w bu�ce i 
zrumieni� ze wszystkich stron na oliwie (W odpowiednim naczyniu). Po dodaniu p� 
szklanki wrz�tku i pasty pomidorowej gotowa� pod przykryciem ok. p� godziny.
KROKIETY WO�OWE
30 dag wo�owiny gotowanej, cebula lub 1 z�bek czosnku, bulka tarta, 1 jajko, 
mas�o �ub margaryna, s�l.pieprz, natkapietruszki �ub koperek, szczypiorek, 
tymianek lub estragon.
Mi�so gotowane zmieli�, posieka� cebul�, zeszkli�, doda� natk� pietruszki lub 
koperek, szczypior, bu�k� tart�, jajko, s�l, pieprz, roztarty tymianek lub 
estragon. Wyrobi�, formowa� krokiety. U�o�y� w �aroodpornym naczyniu 
wysmarowanym t�uszczem, na wierzchu ka�dego po�o�y� mas�o lub margaryn�, wstawi� 
na 15 min. do gor�cego piekarnika.
3
PIECZE� WO�OWA NIEPIECZONA
/ kg mi�sa (rostbef, krzy�owa), cebula, w�oszczyzna, ostra papryka, ziarna 
pieprzu.
Sk�adniki na sos: �y�ka mas�a ro�linnego, �y�ka m�ki, �y�eczka papryki w 
proszku, przyprawa my�liwska, 1/5 szklanki roso�u, t�uczone ziarna ja�owca, sok 
z cytryny.
Mi�so umy�, zafa� wrz�tkiem, doda� przyprawy, posoli� i gotowa� ok. J go�z. 
Cebul� Opiec na suchej patelni, doda� z w�oszczyzn� do mi�sa i gotowa� do 
mi�kko�ci. Przyrz�dzenie sosu: do zrumienionej na suchej patelni m�ki doda� 
mas�o, rozprowadzi� roso�em do odpowiedniej g�sto�ci, przyprawi� sokiem z 
cytryny i przyprawami. Mi�kkie mi�so pokroi� w p\astt>r \ po\a� sosem.
POTRAWKA Z WO�OWINY
50 dag wo�owiny gotowanej, 3 cebule, t�uszcz, koncentrat pomidorowy, nutka 
pietruszki. 4 5 korniszon�w. I �y�eczka octu winnego, s�l, pieprz.
Mi�so pokroi� w drobn� kostk�, cebul� pokroi� w talarki, usma�y�, doda� mi�so, 
koncentrat pomidorowy do smaku, s�l, pieprz,' dusi� na ma�ym ogniu bez 
przykrycia ok. 10 min. Przykry� i jeszcze poddusi�. Doda� pokrojone w talarki 
korniszony i ocet. Zagotowa�. Posypa� natk� pietruszki.
SZTUKA MI�SA
/ kg mi�sa z ko�ci�, warzywa z kapust� w�osk�, ziarnka pieprzu, przyprawa 
..Jarzynka". 1/2 cebulki opieczonej na patelni bez t�uszczu, s�l, natka 
pietruszki.1
Mi�so umy�, w�o�y� do garnka, zala� wrz�ca, ?^^, ^rsssJmc, hoprowad�i� do 
wrzenia zebra� szumowiny. Po zagotowaniu zmniejszy� p�omie� gazu, gotowa� oko�o 
l godz. na bardzo s�abym ogniu pod przykryciem. Doda� przyprawy, obrane warzywa 
i dalej gotowa� �pod przykryciem. Do sztuki mi�sa mo�na poda� sos w/g gustu, 
ziemniaki, ry� lub kluski koniecznie sur�wka.
Mo�na r�wnie� poda� sztuk� mi�sa yi to%o\c z makaronem w�asnej produkcji.
SZTUKA MI�SA W SOSIE CHRZANOWYM
./ kg mi�sa, ma/a pietruszka, cebulka, z�bek czosnku, kostka cukru, du�a 
marchew, ma�y seler, ma�y suszony grzybek, s�l, kilka Ziarek pieprzu.
Sos: 1/2 szklanki roso�u, �y�ka mas�a. 2 �y�ki m�ki. laska chrzanu. 1/8 l 
�mietany.
Do wyp�ukanego i zalanego gor�c� wod� mi�sa doda� obrane oraz wyp�ukane warzywa, 
czosnek, grzybek, cukier, s�l. pieprz. Ca�o�� doprowadzi� do wrzenia i gotowa� 
na ma�ym ogniu. Doda� zrumienion� cebul� (po ok. I godz.). Mi�kkie mi�so pokroi� 
w plastry, skropi� t�uszczem roso�owym i pola� sosem chrzanowym.
Przygotowanie sosu: zasma�y� mas�o i m�k�, doda� ros� i dogotowa�. Chrzan 
utrze�, sparzy� i razem ze �mietan� poda� do sosu. Uzupe�ni� szczypt� soli.
WO�OWINA Z JARZYNAMI
1/2 kg mi�sa, 2 �y�ki oleju jadalnego, 2 �rednie marchwie. 3 ziemniaki, 6 ma�ych 
cebul, du�y por\ �wier� selera. 3 z�bki czosnku, s�l, pieprz.
Mi�so pokrojone w kostk� zrumieni� na oleju ze wszystkich stron. Cebul�, czosnek 
oraz warzywa pokroi�, doda� do mi�sa, dola� wody do przykrycia mi�sa. 
Doprowadzi� do wrzenia, doda� s�l, pieprz, gotowa� do mi�kko�ci (ok. 1 1/2 
godz.).
WO�OWINA W WINIE
1/2 kg mi�su, 2 ziemniaki, 2 pomidory, marchew, zielona papryka. 1/4 g��wki 
bia�ej kapusty, kilka str�k�w fasolki szparagowej. 2 ma�e cebule. 2 szklanki 
bia�ego wytrawnego wina. s�l, kilka ziaren pieprzu.
.4
BITKI WO�OWE PIKANTNE
Umyte mi�so pokroi� w plastry. Umyte i oczyszczone warzywa podrobi�. U�o�y� w 
garnku na przemian kilka warstw warzyw i mi�sa, posoli� i wrzuci� pieprz. Po 
zalaniu winem gotowa� pod szczelnym przykryciem (ok. 2,5 godz.), nie mieszaj�c, 
a podaj�c nie przek�ada� do innego naczynia.
POTRAWY DUSZONE
BITKI W SOSIE POMIDOROWYM
/ kg mi�sa (rostbef), 10 dag smalcu. 20 dag cebuli, z�bek czosnku, 15 dag 
elesco, �y�ka przecieru pomidorowego, 2 dag m�ki, papryka w proszku, papryka 
czere�niowa, kminek.
Mi�so pokroi�, rozbi� na bitki, przypr�szy� m�k� i obsma�y� na gor�cym t�uszczu. 
Od�o�y� bitki do rondla. Drobno posiekan� cebul� przyrumieni� na pozosta�ym 
t�uszczu, doda� przecier, papryk� w proszku, roztarty czosnek i kminek. Doda� 
wod�, zagotowa� i powsta�ym sosem zala� bitki (gdy nie s� zakryte doda� jeszcze 
wody). Dusi� na ma�ym ogniu pod przykryciem, podlewaj�c wod� (sos musi by� 
g�sty). Do mi�kn�cego mi�sa doda� (lecso), papryk� czere�niow�, s�l i pieprz.
50 dag mi�sa, 5 dag t�uszczu, >2 suszone grzyby, sok z 1/2 cytryny, 2 cebule, 
�y�eczka mielonej papryki, 2 �y�ki m�ki, s�l, pieprz.
Mi�so wyp�uka�, pokraja� w plastry, zbi� mocno i skropione sokiem z cytryny, 
posolone i popieprzone u�o�y� w misce (ciasno) i w�o�y� do lod�wki na ok. 12 
godz. Grzybki namoczy� i podgotowa�. Osuszone i obtoczone mi�so obsma�y� z obu 
stron. Bitki wyj��, na t�uszczu zeszkli� cebul�, doda� papryk� i w�o�y� z 
powrotem bitki. Doda� grzybki pokrojone w paski, dola� wywar z grzybk�w. Dusi� 
podlewaj�c od czasu do czasu wod� (ok. 45 min.).
BURGUNDZKA WO�OWINA
60 dag mi�sa (zraz), 10 dag s�oniny. 5 dag mas�a. 10 dag pieczarek, 3 dag m�ki, 
1/4 l roso�u, 1/4 i czerwonego wytrawnego wina. tymianek, s�l, pieprz.
S�onin� pokroi� w kostk� i stopi�, doda� mas�o oraz cebul� (r�wnie� kostka), 
zrumie-ni�. Doda� uprzednio pokrajane w kawa�ki i oproszone m�k� mi�so, nieco 
podsma�y�. Po doprawieniu tymiankiem, sol�, pieprzem, doda� wino z roso�em. 
Dusi� pod przykryciem (ok. 3 godz.). Na p� godziny przed ko�cem duszenia doda� 
oczyszczone i pokrojone pieczarki (bez sk�rki).
CH�OPSKIE PIECZYSTE
60 dag mi�sa, 7 ziemniak�w, 1 1/2 �y�ki m�ki, 2 cebule, seler, marchew. 1/2 
szklanki �mietany, li�� laurowy, s�l, pieprz.
Umyte mi�so pokroi� na ok. 15 kawa�k�w i lekko rozbite, posypane sol� i pieprzem 
panierowa� w m�ce i sma�y� do zarumienienia. Po prze�o�eniu do rondla w�o�y� 
pokrojone ziemniaki, marchew, cebul�. Zala� wod� (wywar mi�sny), dusi� pod 
przykryciem na ma�ym ogniu. Pod koniec doda� �mietan�, listek laurowy, seler, 
s�l.
FASOLA Z WO�OWIN�
60 dag mi�sa, 40 dag fasoli (Jasiek), �y�ka smalcu, �y�ka przecieru 
pomidorowego, �y�ka m�ki, li�� laurowy, s�l, pieprz.
Fasol� namoczy�. Mi�so i cebul� pokrojone w ma�� kostk� dusi� na t�uszczu. Po 
zrumienie-niu podsypa� m�k� i podla� odrobin� ciep�ej wody. Ugotowa� fasol� 
dodaj�c na ko�cu listek, przecier pomidorowy, s�l, pieprz. Wymiesza� z mi�sem i 
podgrzewa� w piekarniku kilka minut.
5
GULASZ Z WINEM
80 dag mi�so 12 dag smalcu, 20 dag cebuli, I kg ziemniak�w 4 str�k, zielonej 
papryki, 3 pomidory, 300 g. bia�ego wytrawnego wma, z�bek czosnku, papryka 
czere�niowa, papryka w pros-ku majeranek, s�l, pieprz.
Mi�so ?�^^??^/^? ~s,   /<-???0?(???? (4cm). Drobno ?????? ce6uf� przyrumieni� na 
t�uszczu, doda� papryk� i kostki mi�sa. Po obsma�eniu doda� po�ow� wina, 
odrobin� wody, posoli�, doprawi� ma...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin