PLACEK MIGDAŁOWY
Dla początkujących
Ciasto:25 dag mąki15 dag masła lub margaryny10 dag cukru1 jajko1 żółtkołyżka skondensowanego mlekałyżeczka proszku do pieczeniaMasa migdałowa:10 dag migdałów1 ugotowany maty ziemniak15 dag cukru pudrubiałko
Masło, żółtka i cukier ukręcić na gładką masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skondensowane mleko. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. 2 części rozwałkować i wyłożyć nimi natłuszczoną, płaską blachę, resztę zachować do dekoracji. Migdały sparzyć obrać ze skórek, przesuszyć, zemleć w maszynce i ucierać z cukrem pudrem i roztartym na purée gotowanym ziemniakiem, dodając po trochu wody (nie więcej niż pół szklanki). Tak przygotowaną masę rozsmarować na cieście, resztę ciasta rozwałkować cienko pokrajać na wąskie paseczki i ułożyć na powierzchni kratkę. Piec 35-40 min w nagrzanym piekarniku.
Birdosz