SErnik krakowski.doc

(20 KB) Pobierz

SERNKI KRAKOWSKI

 

Ciasto:

15 dag mąki pszennej,

5 łyżek cukru,

4 kopiaste łyżki masła,

1 jajo,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

25 dag sera,

20 dag cukru,

2 jaja,

6 łyżek mąki ziemniaczanej,

15 dag rodzynków,

1 paczka cukru waniliowego,

trochę kwaśnej śmietany.

Do ozdoby:

Konfitura z wiśni.

 

Jajo i cukier utrzeć z częścią mąki z proszkiem do pieczenia. Ochłodzone masło pokrajane w kawałki wyrobić z pozostałą mąką, dodać do masy, wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy (tortownicy). Część ciasta zostawić.

Przygotowanie masy. Osuszony ser utrzeć na gęstej tarce lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z niewielką ilością śmietany na gładką masę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i wyrobić starannie. Następnie wmieszać powoli pianę z białek. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta. Piec ok. 50 minut. Przybrać sernik osączoną konfiturą z wiśni, kładąc owoce w kratkach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin