Ciastka francuskie ze śliwkami
Ok. 12 szt. Czas przygotow. 2 godz.Ciasto francuskie:250 g maki,250 g masla,125 ml zimnej wody,1 lyzeczka octu,sol.Lukier:100 g cukru pudru,1-2 lyzeczki goracej wody,1 lyzka soku z cytryny.Inne:700 g sliwek wegierek,1 zoltko,cynamon.1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode wymieszanaz octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryci wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac dowewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokato wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.2. Sliwki umyc, osuszyc, przekroic na polowki, usunac pestki.3. Ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, po czym pokroic na prostokaty 10x5 cm,posmarowac zoltkiem roztrzepanym z 1 lyzka wody. Ulozyc na ciescie polowkisliwek skorka do dolu. Posypac cynamonem. piec 15-20 min w temp. 220-240żC.4. Cukier puder utrzec z goraca woda i sokiem z cytryny na rzadki lukier. Ostudzone ciastka polukrowac, odstawic do wyschniecia.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 82.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Birdosz