Gruszki w mleczku migdałowym
To deser dla ludzi, którzy mierzą czas trochę spokojniej, jak to bywało w czasach Casanovy. Gruszki zawsze cieszyły się sławą owoców wykwintnych. Tak mógł wyglądać deser w czasach Casanovy. W tym roku są wyjątkowo smaczne dzięki długiej, słonecznej jesieni.
Składniki:- 4 gruszki – dojrzałe, lecz twarde,- ½ laski wanilii,- 500 g cukru,- 1 mały kieliszek likieru ziołowego,- ½ cytryny,- kawałek gorzkiej czekolady. Mleczko migdałowe:- 200 g bitej śmietany,- 75 g cukru pudru,- 100 g śmietanki,- 100 g mleka,- 1 kieliszek likieru migdałowego. Opcjonalnie:- słupki migdałowe,- listki mięty do przybrania.
Jak przyrządzić?1) Do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy cukier, cytrynę pokrojoną na plasterki i wanilię. Całość powinna się zagotować. Gruszki przekrawamy na pół. Wybieramy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka z gotującym się syropem. 2) Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstawiamy garnek z gruszkami do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wyjmujemy je z syropu. Obieramy ze skórki i nadkrawamy na drobniejsze cząstki. Skrapiamy likierem ziołowym i pozostawiamy w chłodnym miejscu na czas przygotowywania mleczka migdałowego. 3) Śmietankę łączymy z mlekiem, cukrem pudrem i likierem migdałowym. Powstałą masę łączymy z większą częścią bitej śmietany. Schładzamy przez 20 min. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym rondelku na parze. 4) Gruszki układamy na nieco głębszych talerzach niż płaskie i zalewamy mleczkiem migdałowym. Dekorujemy kleksami pozostałej bitej śmietany, floresami rozpuszczonej czekolady, listkami mięty i świeżo uprażonymi na patelni migdałami. Jak podawać?Każdą porcję na osobnym talerzyku.
Birdosz