Kotlety z fasoli.rtf

(1 KB) Pobierz

Kotlety z fasoli

Fasola to ważny składnik wielu potraw przeznaczonych dla wszystkich tych, którzy z duchem czasu powoli żegnają się z dyktaturą rzeźników. Fasola zawiera w sobie wiele białek roślinnych doskonale zastępujących białko zwierzęce, a do tego jest rośliną bardzo smaczną i wdzięczną, z której nawet niewprawny kucharz amator potrafi przygotować atrakcyjne danie.

Składniki: 40 dag fasoli, 2 szklanki mleka, 10 dag tartej bułki, 5 dag tłuszczu, 5 dag cebuli, posiekany koper, 2 jaja, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, tarta bułka. Przebraną i opłukaną fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie (5 szklanek), z dodatkiem przegotowanego mleka. Ugotowaną na miękko odparować, przestudzić i zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokrajaną przesmażyć z tłuszczem. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać fasolę, cebulę, jaja i koper, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym, sałatką z surowych pomidorów lub surówką z warzyw mieszanych.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin