Tort kawowy
15 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 jajek, 1 łyżka kakao, kieliszek rumu, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej; na krem - 25 dag masła, 5 żółtek, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki rumu 3 dag cukru waniliowego; masło i tarta bułka do wymoszczenia tortownicy
Oddzielić białko, 6 żółtek utrzeć z cukrem pudrem. Naczynie z utartymi żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą i ucierać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Rozpuścić masło. Mąkę i kakao wsypać do masy żółtkowej wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć mieszając z masą żółtkowo-kakaową. Wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić na 45 min. do piekarnika w 180 st. C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki. Rozpuścić 3 łyżki kawy w 50 ml rumu i roztworem polać placki. Przygotować krem z 5 żółtek roztartych w cukrze pudrze i cukrze waniliowym. Ponownie naczynie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z kawą, dodać do ucieranych żółtek i wlewać po kropelce rum. Gotowy krem ochłodzić i nasmarować nim placki układając jeden na drugim. Resztą kremu nasmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort do lodówki. Podawać gdy całkowicie wystygnie.
Tort kawowy 2
Składniki:Na ciasto:
· 6 jajek
· 150 g cukru
· 1 cukier waniliowy
· 120 g mąki pszennej
· 50 g mąki ziemniaczanej
· 60 g kakao
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
· 250 g masła
· 200 g cukru pudru
· 3 żółtka
· sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
· 2 łyżki kawy
Do nasączenia:
· 3 łyżki rumu
· sok z 1 cytryny
· 2 łyżki wody
Sposób przyrządzania:1.Mąkę pszenną przesiać. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao.2.Żółtka ubić z połową cukru, dodać połowę mąki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać aż piana stanie się gęsta. 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.3.Piekarnik nagrzać do ok. 180° C. Wstawić ciasto i piec ok. 45 min.4.Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać sok i startą skórkę z pomarańczy oraz kawę. Całość wymieszać.5.Upieczony i przestudzony biszkopt pokroić na trzy placki. Każdy placek nasączyć wodą wymieszaną z rumem i sokiem z cytryny. Następnie przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować boki i wierzch tortu. Boki tortu obsypać zmieloną kawą, wierzch udekorować rozetkami z kremu i kawowymi ziarenkami.
Tort kawowy 3
Ciasto: 30 dkg cukru pudru, 30 dkg migdałów, 7-8 białek, sok z cytryny. Masa: 25 dkg masła lub margaryny, 8 dkg cukru pudru, 50 ml silnego naparu z kawy naturalnej, 2 żółtka, lukier biały.
Sposób przygotowania
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć.
Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder, połączyć z migdałami i sokiem z cytryny, przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z naparem kawowym, przełożyć krążki ciasta i pozostawić do stężenia. Następnie polać lukrem, udekorować.
"Tort kawowy extra "
Ciasto:25 dag mąki pszennej,25 dag cukru,25 dag masła,12 jaj.Krem:12 żółtek,20 dag cukru,25 dag masła,pół szklanki mocnego naparu z kawy.Do ozdoby:orzechy,cukierki.
Sposób przyrządzenia:
6 żółtek, 6 jaj i cukier ubijać na gorąco do białości i zgęstnienia, następnie dodać mąkę, ubite na pianę białka, roztopione masło. Ciasto wymieszać i włożyć do tortownicy. Piec ok. 1 godziny. Następnego dnia przekroić ciasto na cztery warstwy, przełożyć je kremem, posmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować cukierkami i pokrajanymí orzechami.Przyrządzanie kremu. Ubijać żółtka z cukrem i czarną kawą na gorąco, aż do zgęstnienia. Utrzeć masło do białości i zmieszać z ostudzoną masą, dodając ją stopniowo.
wroblelz