ZAPIEKANKA JAJECZNA Z KIEŁBASĄ I POMIDORAMI
Składniki (4 porcje) :
· 4 duże ugotowane ziemniaki lub 6 małych
· 20 dag cienkiej kiełbasy
· 1 duża cebula
· 3 pomidory (ok.50 dag)
· 5 jaj
· 10 dag sera żółtego
· 2 łyżki posiekanego szczypiorku
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
· masło do formy
· sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Formę do pizzy smarujemy masłem. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry. Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, na nich krążki cebuli, plastry pomidorów i lekko solimy. Następnie dajemy plasterki kiełbasy. Jajka ubijamy z solą i pieprzem do smaku i polewamy równomiernie zawartość formy. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C. Po wyłączeniu piekarnika posypujemy startym serem. Wyjmujemy gdy ser się roztopi. Zapiekankę podajemy na gorąco posypaną posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
wroblelz