PORZECZKI
Rząd: Rosales – różowce
Rodzina: Saxifragaceae – skalnicowate
Rodzaj: Ribes – porzeczka
Gatunek:Ribes nigrum – porzeczka czarna
Ribes petraeum – porzeczka skalna
Ribes rubrum – porzeczka czerwona
Ribes vulgare – porzeczka pospolita (rodzice porzeczki czerwonej)
8n 2n=2x=16
· uprawiana od 400 lat
· pędy porzeczki czerwonej łuszczą się + barwa ciemnobrązowa
· pędy porzeczki czarnej nie łuszczą się, gładkie + oliwkowo zielone młode przyrosty
· prod 1/3 prod świtowej – Polska
· duże wartości odżywcze + właść. Antyrakowe
· 34 tys ha / 190 tys ton
PORZECZKI CZARNE
Odmiana
dojrzewanie
Wytrzymałość na mróz
Choroby -podatność
przeznaczenie
Zawartość wit C
antraknoza
rdza
mączniak
Bona
VI/VII
średnia
Duża
podatna
mała
Deserowa/ przetwórcza
Najbardziej delikatne w smaku
Ojebyn (Szwecja)
p.VII
duża
ZBIERANA MASZYNOWO
(+niska wart.przetwórcz)
110mg
(mało wit C+ umiark. plenna)
Tisel
Delikatne owoce w smaku+lepsze parametry przetwórcze
250mg wit C (+duża plenność)
Ben Lomond
Poł. VII
ZBIÓR MASZYNOWY
owoce nie opadają + przetwórstwo
190mg wit C
320mg antocyjanów
Ceres (PL)
Poł.VII
Amatorsko(1 polska odmiana odporna na wielopąkowca!!) nie ma odporności na rewersję
Owoce po dojrzeniu opadają
Tiben (PL)
Duża plenność+ lepsze parametry przetwórcze
NOWA ODMIANA
150 mg wit C
350 mg antocyjanów
Titania (Szwecja)
ZBIÓR MASZYNOWY+pędy sztywne+duża skala wPL
130 mg wit C
PORZECZKA CZERWONA
Dojrzewanie
Podatność na choroby
Rdza
Jonkher van Tets
Detvan
średnio
Amatorska plantacje/ towarowe
Rondom
k.VII
przemysł/przetwórstwo
Holenderska Czerwona
k. VII
Rovada
p.VIII
SOL1983