Biszkopt:
- 6 jaj- 0.5 szklanki mąki pszennej- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 szklanka cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:
- 2 puszki ananasów- 1 kostka masła - 4 żółtka- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 4 łyżki cukru - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Warstwa kokosowa:
- 4 białka- 1 szklanka cukru - 200g wiórków kokosowychZ ananasów odlać sok i uzupełnić sokiem ananasowym bądź wodą do 0.5 litra. Ja dodaje sok. Na tym 0.5 litrze ugotować budyń, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kawałeczki ananasy i wymieszać. Po upieczeniu biszkopt przekroić, nasączyć sokiem ananasowym i przełożyć połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i wylać tężejącą galaretkę. Ja zrobiłam z cytrynową. Przepis oryginalny jest bez galaretki. Krem też zmodyfikowałam troszeczkę;) Myślę, że moja wersja jest lepsza… lepsza, bo moja;) W wersji oryginalnej krem wykłada się tylko na wierzch i robi się go z jednego budyniu, ale myślę, że wtedy ciasto jest za suche. Na koniec przykryć ciasto warstwą kokosową.
Białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wsypać wiórki i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem. Ja dodatkowo papier smaruje tłuszczem. Piecze się dośc krótko, 20-30min.
BOB75