ALERGIA POKARMOWA.rtf
(
159 KB
)
Pobierz
ALERGIA POKARMOWA
Renata Bator
ALERGIA POKARMOWA
Zespół
objawó
w klinicznych ( narzą
dowych, ukł
adowych ) powstał
ych w organizmie ludzkim w nastę
pstwie spoż
ycia pokarmu (-ó
w ) lub zwią
zkó
w do niego dodanych, bę
dą
cy wynikiem nieprawidł
owej odpowiedzi immunologicznej ustroju.
SŁ
OWNIK POJĘĆ
Alergia pokarmowa
- to niepożą
dana reakcja pokarmowa, u podł
oż
a któ
rej leżą
mechanizmy immunologiczne
.
Nietolerancja pokarmowa
- to każ
da niepożą
dana reakcja na pokarm, w któ
rej nie udowodniono udział
u ukł
adu immunologicznego.
Nadwraż
liwość
pokarmowa
- to termin uż
ywany wymiennie z alergią
i nietolerancją
pokarmową
oraz innymi niepożą
danymi reakcjami na pokarm, poza sytuacją
, gdy ich przycz
yny mają
podł
oż
e czysto psychologiczne.
Awersja pokarmowa
- oznacza wstrę
t i unikanie pewnych pokarmó
w z przyczyn czysto psychologicznych
.
Objawy alergii pokarmowej
Reakcje skó
rne
:
·
pokrzywka (obrzę
k naczynioruchowy),
·
atopowe zapalenie skó
ry,
·
grudzik uczuleniowy,inne zmiany z
towarzyszą
cym ś
wią
dem, suchość
skó
ry
Pokrzywka
Charakteryzuje się
powstawaniem zmian skó
rnych
pojawiają
cych się
i znikają
cych
szybko bez pozostawienia
ś
ladu
Postać
ostra najczęś
ciej
wystę
puje po spoż
yciu lekó
w,
mleka, ryb lub jajek.
Postać
przewlekł
a jest mniej
obfita i utrzymuje się
dł
uż
ej,
najczęś
ciej po spoż
yciu
aspiryny.
Reakcje z ukł
adu oddechowego:
·
utrzymują
cy się
katar lub s
tale zatkany nos,
·
nawracają
ce infekcje gó
rnych i dolnych dró
g oddechowych,
·
zapalenia uszu,
·
obrzę
k krtani,
·
astma,
Objawy ż
ołą
dkowo-jelitowe:
·
kolka brzuszna
·
wymioty i biegunka
·
brak apetytu
·
nieprawidł
owe stolce (biegunki, zaparcia)
·
bó
le brzucha, nudnoś
ci
·
nieprawidł
owe przyrosty masy ciał
a,
Reakcje neurologiczne:
·
cią
gł
e rozdraż
nienie, nadmierna ruchliwość
,
·
zaburzenia snu,
·
migrena, bó
le gł
owy,
Reakcje uogó
lnione:
·
wstrzą
s anafilaktyczny (zagroż
enie ż
ycia)
Jakie p
okarmy uczulają
najczęś
ciej
W Polsce najczęś
ciej
uczulają
:
- jaja
- mleko
- orzechy
- soja
- ryby
- biał
ka zbóż
- cytrusy
Uczulają
ce produkty pochodzenia zwierzę
cego
●
mleko krowie
Szczegó
lnie dotkliwie odczuwają
skutki tej alergii niemowlę
ta i dzieci.
Wynika to z faktu, ż
e jest ono najważ
niejszym i jednocześ
nie podstawowym skł
adnikiem pokarmowym w tym wieku, a wię
c tym samym, głó
wnym potencjalnym alergenem, mogą
cym wywoł
ywać
nieprawidł
owe reakcje immunologiczne.
Ponadto objawy k
liniczne po spoż
yciu mleka krowiego mogą
być
wynikiem nie tylko alergii na zawarte w nim biał
ko, ale takż
e nietolerancji cukru mlecznego
–
laktozy.
●
biał
ko jajka
Biał
ko jaja skł
ada się
z okoł
o 20 frakcji.
U osó
b wraż
liwych objawy uczulenia, z
e wstrzą
sem anafilaktycznym włą
cznie, mogą
wystą
pić
po kontakcie już
z bardzo niewielką
iloś
cią
tego biał
ka (spoż
ycie, obecność
w powietrzu, np. podczas smaż
enia).
●
Ryby
Objawy niepożą
dane, podobnie jak w przypadku alergii na biał
ka jaja kurzego
, mogą
pojawić
się
po spoż
yciu mię
sa lub na drodze inhalacyjnej (smaż
enie, gotowanie) i są
czę
sto tak samo burzliwe.
Skorupiaki i mię
czaki, pomimo duż
ej sił
y alergizują
cej, nie stanowią
u nas wię
kszego problemu ze wzglę
du na to, ż
e nie są
w naszym kraju p
owszechnie spoż
ywane.
Ryby i owoce morza
Alergie na skorupiaki nie są
powszechne u dzieci, w
wię
kszoś
ci cierpią
na nie
osoby dorosł
e
Reakcje alergiczne na ryby
mogą
być
udział
em zaró
wno
dzieci jak i dorosł
ych
Popularność
alergii na owoce
morza jest znacznie wię
ksza
w tych krajach w któ
rych
obserwuje się
duż
e spoż
ycie
ryb i skorupiakó
w
Wł
aś
ciwoś
ci alergizują
ce mogą
ponadto wykazać
:
●
mię
so woł
owe,
●
cielę
ce,
●
kurze.
Alergiczne roś
liny
●
biał
ka zbóż
(gluteny)
Alerge
n ten odpowiada za chorobę
trzewną
(trwałą
nietolerancję
glutenu, enteropatię
glutenozależ
ną
), wymagają
cą
leczenia dietetycznego przez cał
e ż
ycie, przejś
ciową
nietolerancję
glutenu, wymagają
cą
diety eliminacyjnej przez okoł
o 2 lata, i wreszcie alergię
na
g
luten;
●
soja i inne motylkowe (groch, fasola, soczewica, bó
b);
●
orzechy arachidowe;
●
psiankowate - pomidor, ziemniak, papryka;
●
baldaszkowate - seler, marchew, pietruszka, kminek;
●
...
Plik z chomika:
boolos
Inne pliki z tego folderu:
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach - Mirosław Jarosz.PDF
(228581 KB)
Zalecenia_zdrowego_zywienia.pdf
(3372 KB)
stanowisko_0.pdf
(1367 KB)
Alergeny pokarmowe.pdf
(849 KB)
Prawidloweodzywianie.pdf
(343 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin