ALERGIA POKARMOWA.rtf

(159 KB) Pobierz

ALERGIA POKARMOWA

                                                        Renata Bator

ALERGIA POKARMOWA

   Zespół objawów klinicznych ( narządowych, układowych ) powstałych w organizmie ludzkim w następstwie spożycia pokarmu (-ów ) lub związków do niego dodanych, bęcy wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej ustroju.

OWNIK POJĘĆ

   Alergia pokarmowa - to niepożądana reakcja pokarmowa, u podła której leżą mechanizmy immunologiczne.

 

   Nietolerancja pokarmowa - to każda niepożądana reakcja na pokarm, w której nie udowodniono udziału układu immunologicznego.

 

 

 

  Nadwrażliwość pokarmowa - to termin używany wymiennie z alergią i nietolerancją pokarmową oraz innymi niepożądanymi reakcjami na pokarm, poza sytuacją, gdy ich przyczyny mają podłe czysto psychologiczne.


Awersja pokarmowa - oznacza wstręt i unikanie pewnych pokarmów z przyczyn czysto psychologicznych.

 

 

Objawy alergii pokarmowej

Reakcje skórne :

 

· pokrzywka (obrzęk naczynioruchowy),

· atopowe zapalenie skóry,

· grudzik uczuleniowy,inne zmiany z

       towarzyszącym świądem, suchość skóry

 

Pokrzywka

    Charakteryzuje się

    powstawaniem zmian skórnych

    pojawiających się i znikających

    szybko bez pozostawienia

    śladu

    

     Postać ostra najczęściej

     występuje po spożyciu leków,

     mleka, ryb lub jajek.

 

     Postać przewlekła jest mniej

     obfita i utrzymuje sięej,

     najczęściej po spożyciu

     aspiryny.

 

 

 

 

 

  

 

 

Reakcje z układu oddechowego:

 

· utrzymujący się katar lub stale zatkany nos,

· nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych,

· zapalenia uszu,

· obrzęk krtani,

· astma,

 

Objawy żołądkowo-jelitowe:

 

· kolka brzuszna

· wymioty i biegunka

· brak apetytu

· nieprawidłowe stolce (biegunki, zaparcia)

· le brzucha, nudności

· nieprawidłowe przyrosty masy ciała,

 

 

Reakcje neurologiczne:

· ciąe rozdrażnienie, nadmierna ruchliwość,

· zaburzenia snu,

· migrena, bóle głowy,

 

Reakcje uogólnione:

· wstrząs anafilaktyczny (zagrożenie życia)

Jakie pokarmy uczulają najczęściej

W Polsce najczęściej

uczulają:

- jaja

- mleko

- orzechy

- soja

- ryby

- białka zbóż

- cytrusy

Uczulające produkty pochodzenia zwierzęcego
 

             mleko krowie

   Szczególnie dotkliwie odczuwają skutki tej alergii niemowlęta i dzieci.

   Wynika to z faktu, że jest ono najważniejszym i jednocześnie podstawowym składnikiem pokarmowym w tym wieku, a więc tym samym, głównym potencjalnym alergenem, mogącym wywoływać nieprawidłowe reakcje immunologiczne.

  
 

 

  Ponadto objawy kliniczne po spożyciu mleka krowiego mogą być wynikiem nie tylko alergii na zawarte w nim białko, ale także nietolerancji cukru mlecznego laktozy.

 

 

 

  

             białko jajka

Białko jaja składa się z około 20 frakcji.

 

   U osób wrażliwych objawy uczulenia, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie, mogą wystąpić po kontakcie już z bardzo niewielką ilością tego białka (spożycie, obecność w powietrzu, np. podczas smażenia).


 

 

 

             Ryby  

Objawy niepożądane, podobnie jak w przypadku alergii na białka jaja kurzego, mogą pojawić się po spożyciu mięsa lub na drodze inhalacyjnej (smażenie, gotowanie) i są często tak samo burzliwe.


Skorupiaki i mięczaki, pomimo dużej siły alergizującej, nie stanowią u nas większego problemu ze względu na to, że nie są w naszym kraju powszechnie spożywane.
 

Ryby i owoce morza

 

Alergie na skorupiaki nie są

powszechne u dzieci, w

większości cierpią na nie

osoby dorosłe

 

Reakcje alergiczne na ryby

mogą być udziałem zarówno

dzieci jak i dorosłych

 

Popularność alergii na owoce

morza jest znacznie większa

w tych krajach w których

obserwuje się duże spożycie

ryb i skorupiaków

 

ciwości alergizujące mogą ponadto wykazać:

 

 

             mięso wołowe,

             cielęce,

             kurze.

Alergiczne rośliny

             białka zbóż (gluteny)


Alergen ten odpowiada za chorobę trzewną (trwałą nietolerancję glutenu, enteropatię glutenozależ), wymagają leczenia dietetycznego przez całe życie, przejściową nietolerancję glutenu, wymagają diety eliminacyjnej przez około 2 lata, i wreszcie alergię na gluten;

 

 

 

             soja i inne motylkowe (groch, fasola, soczewica, bób);

             orzechy arachidowe;

             psiankowate - pomidor, ziemniak, papryka;

             baldaszkowate - seler, marchew, pietruszka, kminek;

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin