wigilijne-co-nieco.pdf

(13478 KB) Pobierz
1
751934945.103.png 751934945.114.png 751934945.125.png 751934945.136.png 751934945.001.png 751934945.012.png 751934945.023.png 751934945.034.png 751934945.045.png 751934945.056.png 751934945.059.png 751934945.060.png 751934945.061.png 751934945.062.png 751934945.063.png 751934945.064.png 751934945.065.png 751934945.066.png 751934945.067.png 751934945.068.png 751934945.069.png 751934945.070.png 751934945.071.png 751934945.072.png 751934945.073.png 751934945.074.png 751934945.075.png 751934945.076.png 751934945.077.png 751934945.078.png 751934945.079.png 751934945.080.png 751934945.081.png 751934945.082.png 751934945.083.png 751934945.084.png 751934945.085.png 751934945.086.png 751934945.087.png 751934945.088.png 751934945.089.png 751934945.090.png 751934945.091.png 751934945.092.png 751934945.093.png 751934945.094.png 751934945.095.png 751934945.096.png 751934945.097.png 751934945.098.png 751934945.099.png 751934945.100.png 751934945.101.png 751934945.102.png 751934945.104.png 751934945.105.png 751934945.106.png 751934945.107.png 751934945.108.png 751934945.109.png 751934945.110.png 751934945.111.png 751934945.112.png 751934945.113.png 751934945.115.png 751934945.116.png 751934945.117.png 751934945.118.png 751934945.119.png 751934945.120.png 751934945.121.png 751934945.122.png 751934945.123.png 751934945.124.png 751934945.126.png 751934945.127.png 751934945.128.png 751934945.129.png 751934945.130.png 751934945.131.png 751934945.132.png 751934945.133.png 751934945.134.png 751934945.135.png 751934945.137.png
751934945.138.png
Spis treści
Barszcz czerwony
4
Zupa grzybowa
6
Jak przygotować stół na Boże Narodzenie
7
Karp smażony
8
Karp pieczony w całości
9
Łosoś smażony
10
Pierogi z kapustą i grzybami
11
Kapusta z grzybami
12
Kapusta z grochem
13
Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną
14
Ryba po grecku
16
Ryba w galarecie
17
Przepis na doskonały stroik bożonarodzeniowy
18
Śledzie z marynowanymi grzybami
20
Śledzie w oliwie
21
Śledzie z majerankiem
21
Tatar z łososia
22
Kutia
24
Kluski z makiem
25
Kompot z suszu
26
Kolędy, których musisz nauczyć dzieci
28
Wigilijny piernik
30
Pierniczki
32
Sernik wiedeński
33
Szarlotka
34
Brzoskwiniowa fantazja bez pieczenia
35
Makowiec
36
Ciasto drożdżowe
38
Sałatka owocowa w pomarańczy
39
Jak efektownie zapakować prezenty
40
751934945.139.png 751934945.140.png 751934945.141.png 751934945.142.png 751934945.143.png 751934945.144.png 751934945.145.png 751934945.146.png 751934945.002.png 751934945.003.png 751934945.004.png 751934945.005.png 751934945.006.png 751934945.007.png 751934945.008.png 751934945.009.png 751934945.010.png 751934945.011.png 751934945.013.png 751934945.014.png 751934945.015.png 751934945.016.png 751934945.017.png 751934945.018.png 751934945.019.png 751934945.020.png 751934945.021.png 751934945.022.png 751934945.024.png 751934945.025.png 751934945.026.png 751934945.027.png 751934945.028.png 751934945.029.png 751934945.030.png 751934945.031.png 751934945.032.png 751934945.033.png 751934945.035.png 751934945.036.png 751934945.037.png 751934945.038.png 751934945.039.png 751934945.040.png 751934945.041.png 751934945.042.png 751934945.043.png 751934945.044.png 751934945.046.png 751934945.047.png 751934945.048.png 751934945.049.png 751934945.050.png 751934945.051.png 751934945.052.png 751934945.053.png 751934945.054.png 751934945.055.png
 
Barszcz czerwony
Buraki starannie umyj, ugotuj, ostudź i obierz. Umyte grzyby najlepiej moczyć całą noc,
następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Z włoszczyzny przygotuj 2,5 litra wywaru.
Buraki i jabłka obierz i pokrój, następnie wrzuć do garnka i wymieszaj dodając przyprawy
(goździki, czosnek, szczyptę soli, cukier, majeranek, cytrynę – do zakwaszenia).
Całość zalej gorącym, przecedzonym wywarem z jarzyn. Gotuj na bardzo małym ogniu,
nie doprowadzając do wrzenia. Do gotującego się barszczu stopniowo dolewaj
przecedzony wywar z grzybów. Na koniec dopraw do smaku i przecedź. Barszcz podawaj
z uszkami z farszem grzybowym lub gotowaną fasolą.
4
751934945.057.png
Uszka z grzybami
Składniki
Barszcz
• 2 kg buraków
• 5 kwaśnych jabłek
(np. szara reneta)
• 10 suszonych grzybów
• 4 ząbki czosnku
• 3 goździki
• włoszczyzna (bez kapusty)
• pieprz, sól
• majeranek
• liść laurowy
• 6 ziarenek ziela angielskiego
• sok z cytryny
• cukier
Farsz. Jeśli używasz grzybów z barszczu,
posiekaj je i dodaj do zeszklonej na oleju cebuli
i usmaż aż do odparowania płynu.
Jeżeli używasz grzybów suszonych najpierw
je namocz (najlepiej przez całą noc) i ugotuj
w tej samej wodzie. Gdy farsz lekko wystygnie,
dodaj jajko i przyprawy. Całość wyrób
na jednolitą masę.
Ciasto. Z lekko posolonej mąki i żółtka zagnieć
ciasto (można dodać trochę letniej wody).
Wyrobioną masę przykryj i odstaw na około
30 minut, żeby „odpoczęła”. Następnie rozwałkuj
ciasto delikatnie na posypanej mąką stolnicy
i wytnij kwadraty o boku 2-3 cm. Na kwadraty
nakładaj porcję farszu i zlepiaj uszka. Uszka
sklejamy łącząc kąty po przekątnej, a potem
łączymy brzegi powstałych trójkątów. Uszka
gotuj w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,
gdy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj
po kilka uszek na talerzu zalanych barszczem.
Ciasto
• 50 dag mąki
• 1 żółtko
• sól
• łyżka oleju
Farsz
• 50 g ugotowanych grzybów
(mogą być pozostałe
z barszczu)
• 1 cebula
• 1 jajko
• sól, pieprz
Fasola do barszczu
Przed przygotowaniem fasolę należy moczyć
w zimnej wodzie przez noc. Następnego
dnia wylej wodę z namaczania, zalej fasolę
wrzątkiem i gotuj około 40 minut. Fasolę posól
dopiero pod koniec gotowania. Następnie na
patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą
i podsmaż na złoty kolor. Ugotowaną, ciepłą
fasolę, polaną podsmażoną na złoto bułką
podawaj na osobnym talerzyku. Do ugotowanej
fasoli można dorzucić namoczone wcześniej
suszone śliwki.
Smacznego!
5
751934945.058.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin