wigilijne-co-nieco.pdf
(
13478 KB
)
Pobierz
1
Spis treści
Barszcz czerwony
4
Zupa grzybowa
6
Jak przygotować stół na Boże Narodzenie
7
Karp smażony
8
Karp pieczony w całości
9
Łosoś smażony
10
Pierogi z kapustą i grzybami
11
Kapusta z grzybami
12
Kapusta z grochem
13
Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną
14
Ryba po grecku
16
Ryba w galarecie
17
Przepis na doskonały stroik bożonarodzeniowy
18
Śledzie z marynowanymi grzybami
20
Śledzie w oliwie
21
Śledzie z majerankiem
21
Tatar z łososia
22
Kutia
24
Kluski z makiem
25
Kompot z suszu
26
Kolędy, których musisz nauczyć dzieci
28
Wigilijny piernik
30
Pierniczki
32
Sernik wiedeński
33
Szarlotka
34
Brzoskwiniowa fantazja bez pieczenia
35
Makowiec
36
Ciasto drożdżowe
38
Sałatka owocowa w pomarańczy
39
Jak efektownie zapakować prezenty
40
Barszcz czerwony
Buraki starannie umyj, ugotuj, ostudź i obierz. Umyte grzyby najlepiej moczyć całą noc,
następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Z włoszczyzny przygotuj 2,5 litra wywaru.
Buraki i jabłka obierz i pokrój, następnie wrzuć do garnka i wymieszaj dodając przyprawy
(goździki, czosnek, szczyptę soli, cukier, majeranek, cytrynę – do zakwaszenia).
Całość zalej gorącym, przecedzonym wywarem z jarzyn. Gotuj na bardzo małym ogniu,
nie doprowadzając do wrzenia. Do gotującego się barszczu stopniowo dolewaj
przecedzony wywar z grzybów. Na koniec dopraw do smaku i przecedź. Barszcz podawaj
z uszkami z farszem grzybowym lub gotowaną fasolą.
4
Uszka z grzybami
Składniki
Barszcz
• 2 kg buraków
• 5 kwaśnych jabłek
(np. szara reneta)
• 10 suszonych grzybów
• 4 ząbki czosnku
• 3 goździki
• włoszczyzna (bez kapusty)
• pieprz, sól
• majeranek
• liść laurowy
• 6 ziarenek ziela angielskiego
• sok z cytryny
• cukier
Farsz.
Jeśli używasz grzybów z barszczu,
posiekaj je i dodaj do zeszklonej na oleju cebuli
i usmaż aż do odparowania płynu.
Jeżeli używasz grzybów suszonych najpierw
je namocz (najlepiej przez całą noc) i ugotuj
w tej samej wodzie. Gdy farsz lekko wystygnie,
dodaj jajko i przyprawy. Całość wyrób
na jednolitą masę.
Ciasto.
Z lekko posolonej mąki i żółtka zagnieć
ciasto (można dodać trochę letniej wody).
Wyrobioną masę przykryj i odstaw na około
30 minut, żeby „odpoczęła”. Następnie rozwałkuj
ciasto delikatnie na posypanej mąką stolnicy
i wytnij kwadraty o boku 2-3 cm. Na kwadraty
nakładaj porcję farszu i zlepiaj uszka. Uszka
sklejamy łącząc kąty po przekątnej, a potem
łączymy brzegi powstałych trójkątów. Uszka
gotuj w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,
gdy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj
po kilka uszek na talerzu zalanych barszczem.
Ciasto
• 50 dag mąki
• 1 żółtko
• sól
• łyżka oleju
Farsz
• 50 g ugotowanych grzybów
(mogą być pozostałe
z barszczu)
• 1 cebula
• 1 jajko
• sól, pieprz
Fasola do barszczu
Przed przygotowaniem fasolę należy moczyć
w zimnej wodzie przez noc. Następnego
dnia wylej wodę z namaczania, zalej fasolę
wrzątkiem i gotuj około 40 minut. Fasolę posól
dopiero pod koniec gotowania. Następnie na
patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą
i podsmaż na złoty kolor. Ugotowaną, ciepłą
fasolę, polaną podsmażoną na złoto bułką
podawaj na osobnym talerzyku. Do ugotowanej
fasoli można dorzucić namoczone wcześniej
suszone śliwki.
Smacznego!
5
Plik z chomika:
anulka_87
Inne pliki z tego folderu:
WOWP_Recipes przepisać.pdf
(262 KB)
przepisy-DDTVN.doc
(86 KB)
ksiazka kucharska 7000 przepisów.rar
(5560 KB)
wigilijne-co-nieco.pdf
(13478 KB)
Uncle Ben's - Ksiazka kucharska.pdf
(3581 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin