PIECZONE DONATY.docx

(289 KB) Pobierz

PIECZONE DONATY

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2012/02/dsc_4476.jpg?w=500&h=500

Donaty (ang. donuts, doughnuts) czyli pączki z dziurką, oponki lub obwarzanki tradycyjnie robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu, a następnie lukruje i dekoruje obficie kolorowymi posypkami.

Z okazji Tłustego Czwartku chciałabym się z Wami podzielić bardzo łatwym i szybkim do przygotowania przepisem na donaty w wersji light, a mianowicie zrobione z mąki pełnoziarnistej i upieczone w piekarniku.

Są miękkie, puszyste i pyszne!
Urody im także nie brakuje, prawda?
Gorąco polecam :)

Na podstawie tego przepisu. Autorki na swojej stronie zamieściły także filmowy instruktaż, który pomoże w przygotowaniu tych pysznych pączków.

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2012/02/dsc_4412.jpg?w=500&h=500

Uwaga:)
Przepis czekał na swoją kolej bardzo długo, bowiem nigdzie nie mogłam kupić odpowiedniej formy :(W końcu udało mi się nabyć formę… ale do mini donatów ;)“Lepszy rydz niż nic” – mówi przysłowie…

W związku z tym, dla wszystkich, którzy nie posiadają donatowej foremki, przetestowałam także wersję “babeczkową”. Tego rodzaju foremki są już powszechnie dostępne, w wielu sklepach internetowych oraz za pośrednictwem Allegro.
Myślę, że świetnie sprawdziła by się także foremka do pączków angielskich.

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2012/02/pieczone-donaty.jpg?w=500&h=250

Składniki: (16 mini donatów lub 8 babeczek)
suche:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli

mokre:
1 jajko lekko ubite
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka roztopionego tłuszczu kokosowego (lub delikatnej oliwy)
4 łyżki syropu z agawy (lub syropu klonowego)*

* Tutaj i tutaj pisałam o zamiennikach cukru.

do posypania:
3 łyżeczki cukru brzozowego w pudrze (lub cukru pudru)*
1/2 łyżeczki cynamonu

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2012/02/pieczone-donaty1.jpg?w=500&h=250

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni. Przygotować formę na donaty/babeczki/pączki angielskie.**

**Ja do pieczenia używałam foremek silikonowych. Za pierwszym razem niczym ich nie smarowałam – donaty minimalnie przywarły do formy w czasie pieczenia, ale wystarczyło odczekać 5 minut po wyjęciu z piekarnika i wtedy łatwo dawały się wyjmować z formy.
Za drugim razem formę spryskałam delikatnie specjalnym spray’em (nawiasem mówiąc baaardzo go polecam, szczególnie gdy pieczemy coś w “fikuśnych” foremkach!). Babeczki, po upieczeniu, same “wypadały” z formy.

W średniej misce wymieszać razem suche składniki. W drugiej misce wymieszać razem mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać, aż powstanie dość gęsta masa.

Ciasto przełożyć do mocnej torebki foliowej, odciąć nożyczkami róg i wycisnąć równomiernie do przygotowanej foremki na donaty/babeczki/pączki angielskie.***

***Ja mam tylko jedną foremkę na 8 mini donatów. W związku z tym pączki piekłam “na 2 tury”.

Piec w temperaturze 190-200 stopni 10-15 minut, aż będą bardzo delikatnie zarumienione z góry. (Autorki podawały 10 minut, ale u mnie trwało to 14-16 w 190 stopniach. Różnica może być spowodowana rodzajem materiału, z jakiego zrobione są foremki…)

Wyjąć donaty z foremek i studzić na kratce. Gdy będą już zimne, do dużej torebki foliowej wsypać 3 łyżeczki cukru brzozowego w pudrze i 1/2 łyżeczki cynamonu oraz włożyć połowę donatów/babeczek. Kilkukrotnie potrząsnąć zamkniętą torebką, aby wszystkie donaty równomiernie pokryły się cienką warstwą posypki. Powtórzyć to samo z resztą.

Uwaga: Autorki, na koniec, smarowały każdego donata roztopionym masłem i wtedy obtaczały w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ja z tego zrezygnowałam. Pączki są i tak wystarczająco słodkie i urodziwe.

Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin