KORZENNE ZABAGLIONE.docx

(538 KB) Pobierz

KORZENNE ZABAGLIONE

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2011/12/dsc_1413.jpg?w=500&h=500

Dzisiaj proponuję “przetłumaczony” na język polski przepis na włoskie Zabaglione (Zabajone).

Deser ten tradycyjnie przygotowywany jest z żółtek, cukru i wina Marsala. W wersji, którą dzisiaj podaję sycylijskie wino zastąpiłam naszym rodzimym miodem pitnym. Natomiast dodatek korzennych przypraw i suszonych śliwek sprawił, że deser z typowo letniego nabrał tym razem charakteru zimowego ;)

Efekt końcowy? Jak dla mnie przepyszny!

Na podstawie przepisu z miesięcznika “Kuchnia” (12/2011).

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2011/12/dsc_1401.jpg?w=500&h=500

Uwaga:)
Całą “trudność” w przygotowaniu deseru stanowi ubicie kremu żółtkowego na parze…
Na początek musimy sobie przygotować stanowisko pracy i odpowiedni “sprzęt”, tj. wysoki garnek i dopasowaną do niego metalową miskę, którą da się na garnku “zawiesić” lub stabilnie ustawić.
Potrzebny będzie także ręczny mikser z taką końcówką jak do ubijania piany z białek.
Nie zapominajmy także o rękawicach kuchennych, które zabezpieczą Nas przed oparzeniem, gdy będziemy przenosili bardzo ciepłą/gorącą miskę z gotowym kremem.
No to do dzieła ;)

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2011/06/na-parze.jpg?w=500&h=250

Składniki: (4 porcje)
125 ml miodu pitnego (dwójniak)
sok z połowy cytryny
4 żółtka
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 laski wanilii
1 laska kory cynamonowej
2 goździki
szczypta tartej gałki muszkatołowej
kakao do posypania

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2011/12/dsc_1395.jpg?w=500&h=499

Wykonanie:
W małym rondelku zagotować miód pitny z dodatkiem przekrojonej na pół połówki laski wanilii, korą cynamonową, goździkami oraz śliwkami. Po zagotowaniu wyłączyć i odstawić aby płyn ostygł, a śliwki zmiękły i napęczniały. (Uwaga: Jeśli śliwki były bardzo suche i twarde, należy je gotować o 5-7 minut dłużej, dolewając ewentualnie 50 ml przegotowanej wody.)

Gdy płyn wystygnie wyjąć śliwki i przyprawy korzenne. Śliwki rozłożyć do pucharków/kieliszków/filiżanek. Z wanilii wyskrobać ziarenka i dodać z powrotem do miodu pitnego, natomiast goździki i cynamon wyrzucić.

Do metalowej miski wbić 4 żółtka i dodać miód pitny oraz sok z cytryny. Miskę zawiesić/ustawić stabilnie na wysokim garnku wypełnionym do około 2 cm wysokości gotującą wodą (dno miski nie może dotykać do wody!). Płomień kuchenki ustawić tak, aby woda leciutko bulgotała.
Mikserem ubijać masę żółtkową aż zgęstnieje (5-8 minut). Gotowy krem ma konsystencję lekkiej, lejącej się pianki i ciemno kremowy kolor.

Uwaga: Nie wolno dopuścić aby woda w garnku zbyt mocno się gotowała oraz nie wolno kremu zbyt długo ubijać, bo w rezultacie zamiast zabaglione otrzymamy słodką jajecznicę!

Krem rozlać do przygotowanych kieliszków ze śliwkami. Wierzch oprószyć kakao.

Smacznego :)

http://lepszysmak.files.wordpress.com/2011/12/dsc_1385.jpg?w=500&h=499

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin