Marmolada różana dżem różany - Dukan
Składniki na 1 porcję:
· 3 łyżeczki dzikiej róży w proszku (tej mielonej, dostępna w aptece doz.pl lub w zielarskim)
· 100ml wody
· słodzik do smaku
· odrobina kwasku cytrynowego
· opcjonalnie* do aromatyzowania herbata lub syrop wiśniowa, jabłkowa lub inna pasująca do dzikiej róży
· żurawina suszona pokrojona drobno, max 1 łyżeczka
· opcjonalnie* żelatyna
Różę zalewamy wodą, na 3 łyżeczki 100ml wody. dostawiamy na nasiąknięcia. Po nasiąknięciu dodajemy żurawinę słodzik i kwasek.Na małym ogniu lekko odparowujemy do zgęstnienia.Róża powinna dokładnie namoknąć, by nie być twardą bo będzie skrzyć :) Jeśli nalejemy za dużo wody, wystarczy ją odparować :)Nadziewamy pączki*Druga wersja z opcjonalną żelatyną polega na dodaniu więcej wody i niewielkiej ilości rozpuszczonej żelatyny, tak by nasza marmolada była bardziej galaretowata, ale nadal luźna konsystencja.
aneczkaja