Marmolada różana dżem różany.docx

(68 KB) Pobierz

Marmolada różana dżem różany - Dukan

http://1.bp.blogspot.com/_FT7ROTwkMxs/TPf21qHsz7I/AAAAAAAAAM8/pe2ema0Tj_A/s320/marmolada+r%25C3%25B3%25C5%25BCana+dukan+%25281%2529.JPGhttp://4.bp.blogspot.com/_FT7ROTwkMxs/TPf22iX_iEI/AAAAAAAAANA/7jWIOzPrJaY/s320/marmolada+r%25C3%25B3%25C5%25BCana+dukan+%25283%2529.JPGhttp://4.bp.blogspot.com/_FT7ROTwkMxs/TPf24ZuZs-I/AAAAAAAAANE/34J5e5TXugc/s320/marmolada+r%25C3%25B3%25C5%25BCana+dukan+%25282%2529.JPG

Składniki na 1 porcję:

·         3 łyżeczki dzikiej róży w proszku (tej mielonej, dostępna w aptece doz.pl lub w zielarskim)

·         100ml wody

·         słodzik do smaku

·         odrobina kwasku cytrynowego

·         opcjonalnie* do aromatyzowania herbata lub syrop wiśniowa, jabłkowa lub inna pasująca do dzikiej róży

·         żurawina suszona pokrojona drobno,  max 1 łyżeczka

·         opcjonalnie* żelatyna

Różę zalewamy wodą, na 3 łyżeczki 100ml wody. dostawiamy na nasiąknięcia. Po nasiąknięciu dodajemy żurawinę słodzik i kwasek.
Na małym ogniu lekko odparowujemy do zgęstnienia.
Róża powinna dokładnie namoknąć, by nie być twardą bo będzie skrzyć :) 
Jeśli nalejemy za dużo wody, wystarczy ją odparować :)

Nadziewamy pączki

*Druga wersja z opcjonalną żelatyną polega na dodaniu więcej wody i niewielkiej ilości rozpuszczonej żelatyny, tak by nasza marmolada była bardziej galaretowata, ale nadal luźna konsystencja.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin