sady na sciage.txt

(50 KB) Pobierz
1 Wymagania klimatyczne dla gatunk�w sadowniczych upr.w Polsce 
Czynniki klimatyczne: temp, suma temp aktywnych tzn suma dobowych temp pow 5 stopni, srednia temp okresu wegetacji, przymrozki, zastoiska mrozowe
Minimalna temp ponizej ktorej roslina mo�e zginac jablon -30- -35st C, wisnia �30, sliwa �25,grusza �25, morela i czeresnia �25 i brzoskwinia �20.
Czynnikiem ograniczajacym uprawe niekt�rych gat i odm ros sad jest zbyt mala ilosc ciepla latem, wraza si� ona suma temp aktywnych tzn suma dobowych temp ponad 5st C
Wymagane uslonecznienie dla jabloni 50% - pelnego uslonecznienia do wzrostu drzew, 30-50% - do zawiazania si� pakow kwiatowych, oraz zawiazywania sioe owocow i ich wzrostu, 60-80% - do wytworzenia si� rumienca na owocach, 10-20%- dla wzrostu pedow jednorocznych. Wartosc krytyczna dla europy to 30%
Opady atmosferyczne ich ilosc, jakos i rozklad w ciagu roku

2 Czynniki decyduj�ce   o kwalifikacji terenu pod sady 
Klasyfikacja terenu pod sad:

1.	Typ gleby
2.	Zastoiska mrozowe i pasy gradowe
3.	Odkrywki glebowe (badania profilu, woda gruntowa)
4.	Pobieranie pr�bek gleby (spos�b, oznaczanie pH, sk�ad pokarmowy, zasolenie)
5.	Topografia (nachylenie)

  Planowanie, modelowanie i zak�adanie sadu
-	Kwatery do 0,5 ha
-	Nie mo�na miesza� gatunk�w!- r�ne wymagania fitosanitarne i agrotechniczne
-	Maksymalna d�ugo�� rz�du 400m, minimalna 200m. 
-	Mi�dzy kwaterami powinna by� odleg�o�� do 6m (uw�ocia), aby ci�gnik m�g� nawr�ci� pod koniec rz�du
-	Droga g��wna ok. 12m
-	Trawnik w sadzie s�u�y do je�d�enia. Trawnik utwardza gleb�. Mo�na te� pod�o�y� w sadzie �u�el lub p�yty, tam gdzie b�d� sz�y ko�a ci�gnika
-	W sadzie musi by� punkt zaopatrzenia w wod� (zbiornik powinien mie�ci� ok. 6-12 ty� litr�w)
-	Jako pasy wiatroch�onne zalecane s� pasy zieleni; olchy, topole
-	Sad powinien mie� te�:
+ ch�odnie, przechowalnie
+ agrochemia
+ urz�dzenia, maszyny rolnicze

Czynniki decydyj�ce o kwalfikacji terenu pod sad
Poziom wody gruntowej dla ro�lin sadowniczych:
Orzech w�oski
Czere�nie                      
wi�nie                      180- 200cm
grusze

Jab�onie rosn�ce (podk�adki silne i p�kar�owe ) 150 cm
Jab�onie (podk�adki kar�owe)100 cm
Malina    50 cm  (max)
       �liwy  100 cm
	
Gleby:
6,7-7,1	brzoskwinia, czere�nia, morela, orzech w�oski, wi�nia
~~Grusze: czarnoziemy, bielice ale na glinach, g��wnie ciep�e                         
 Nie toleruje w glebie obecno�ci Ca 2+ (np. r�dzin)
~~Jab�onie: wszystkie, ale.. gleby musz� by� �yzne, przepuszczalne, przewiewne (nie za ci�kie, gleby nie zbite)   
~~�liwy: (r�dziny, brunatne, czarne ziemie) wysoko�� poziomu wody gruntowej do 1m 
~~wi�nie i czere�nie: lessy, r�dziny, bielice (toleruj� obecno�� Ca2+)  
~~Brzoskwinie i morele: bielice, lessy, r�dziny, gleby piaskowe 
Sprawdzany czy teren nie stoi na zstoisku mrozowym
Sprawdzany czy nie le�y w pasie gradowym
Pobieranie pr�bek gleby (spos�b, oznaczanie pH, sk�ad pokarmowy, zasolenie)
Topografia (nachylenie)

3 najwa�niejsze cele w�a�ciwego przygotowania gleb dla drzew owocowych 
Klasyfikacje gleby i terenu pod sad:
-je�li nie przewidujemy nawadniania to wykluczamy czesc gleb klasy IV i klasy V
-wykluczamy gleby pisaki luzne, gliniaste i calkowite
-sprawdzamy czy teren nie lezy w zastoisku mrozowym
-sprawdzamy czy nie lezy w pasie gradowym
-poziom wody gruntowej
-pobieramy probki gleby w celu wykonania analizy chemicznej, i ganulometrycznej
Cel w�asciwego przygotowania gleby pod sad:
-likwidacja trwalego zachwaszczenia
-zmiana kwasowosci
-wzbogacenie w skaldniki mienralne
-poprawa w�a�ciwo�ci fizycznych
przygotowanie gleby przed sadzeniem:
przedplon dla dzrewek owocowcyh to miesznaki traw z maotylkowatymi, okopowe rzepak faceliapeluszka lubin.  Poz iemniakach i lucernie nie sadzic truskawek
obornik niezaleznie od przedpolonu nalez dac w dawce 35-40 ton a na hektar
5 wykorzystanie �wiat�a przez drzewa owocowe 
* Us�onecznienie
  - fotosynteza; bezpo�rednia ilo�� �wiat�a do uzyskania jak najlepszego plonu. 
Fazy rozwojowe maj� swoje punkty krytyczne, warto�ci krytyczne          intensywno�ci  �wiat�a s�onecznego
  - wzrost drzewa                            50 % 
  - zawi�zywanie p�k�w kwiatowych                  25- 30 %
  - zawi�zywanie owoc�w                  10- 15 %
  - wzrost owoc�w                  50 %
  - wykszta�cenie rumie�ca                  40- 50%
  - dojrzewanie owoc�w                  30 %

  Bardziej o�wietlone jest drzewo 2- 3 m ni� 3-3,5 m; lepiej ukszta�towana jest korona
Us�onecznienie
intercepcja- przechwytywanie �wiat�a przez drzewostan
dystrybucja- rozprzestrzenianie �wiat�a wewn�trz koron

Dystrybucja �wiat�a w drzewie (korona)
1.	kszta�t korony
2.	wysoko�� korony
3.	g�sto�� korony
4.	dop�ywy �wiat�a do korony

6  znaczenie intercepcji i dystrybucji �wiat�a s�onecznego w sadzie 
  Bardziej o�wietlone jest drzewo 2- 3 m ni� 3-3,5 m; lepiej ukszta�towana 
jest korona
Us�onecznienie
-	intercepcja- przechwytywanie �wiat�a przez drzewostan
-	dystrybucja- rozprzestrzenianie �wiat�a wewn�trz koron
Dystrybucja �wiat�a w drzewie (korona)
5.	kszta�t korony
6.	wysoko�� korony
7.	g�sto�� korony
dop�ywy �wiat�a do korony, 
 Us�onecznienie
  - fotosynteza; bezpo�rednia ilo�� �wiat�a do uzyskania jak najlepszego plonu. 
Fazy rozwojowe maj� swoje punkty krytyczne, warto�ci krytyczne          intensywno�ci  �wiat�a s�onecznego
  - wzrost drzewa                            50 % 
  - zawi�zywanie p�k�w kwiatowych                  25- 30 %
  - zawi�zywanie owoc�w                  10- 15 %
  - wzrost owoc�w                  50 %
  - wykszta�cenie rumie�ca                  40- 50%
  - dojrzewanie owoc�w                  30 %

8 por�wnianie podk�adek 
* M9- M26
Podk�adka M9 jest podk�adk� kar�ow�, wchodz�c� w okres owocowania w 2 roku
- polepszeniem jako�ci owoc�w
- adaptacj� klimatyczn� (temperatura, opady) i glebow� (potrzeby pokarmowe)- wymaga gleb bardzo dobrych
- odporno�ci� na choroby i szkodniki
- tworzenie silnego systemu korzeniowego
podkladka M26
-	odporna na nieskie temperatury
-	tolerancyjna na guzowatosc, srednio wrazliwa na zgnilizne pierscieniowa i bawelnice korowke, ale wrazliwa na zaraze ogniowa
-	w owocowanie wchodzi w 3 roku po posadzeniu
-	pozno rozpoczyna i konczy wegetacje
-	preferuje lekkie i mniej �yzne gleby
-	nie wymaga podpor
* F12/1�gisela5
Podkladka wegetatywan F12/1
-	poch. Siewka czeresni ptasiej
-	ma�o podatna na choroby
-	srednia wytrzymaloscna mroz
-	silny wzrost, dobre zrastanie z odmainami
-	wymaga gleb zyznych
podk weget kar�owa Gisela 5
-	pochodzi z Niemiec
-	wzrost 40-50%F12/1
-	duza wytzrymalosn na mroz
-	zgodna z wieloma odmianami
-	trudno si� ta podkladka rozmnaza tylko przez kultury tkankowe
-	owocow bardzo duzo ale mog� by� drobne
* Podk�adki dla grusz:
1. Generatywne: grusza kaukaska 
- bardzo silny wzrost 
- dobre zrastanie si� z odmianami grusz
- odporna na choroby 
- wytrzyma�a na mr�z
- p�no rozpoczyna owocowanie
2. Wegetatywne: pigwa A (MA)- Cydonia oblonga
- podk�adka p�kar�owa
*rakoniewicka Pumiselecka 
-- Pumiselect * kar�owa
-	poch z niemiec
-	ma�a wrazliwosc na choroby
-	odpornosc na mroz nie sprawdzona
-	zmniejsza sile wzrostu o oko�o 50  % w stosunku do siewek przydatna do sadow intensywnych, dobrze zrasta si� z wieloma odmainami, nie wydaje odrostow korzeniowych, tworzy sileny system korzeniow, odporna na szrake, wymaga dobrych gleb, odporna na susze, przydatna tak�e do moreli
Podkladki dla brzoskwin
Siewka Rakoniewicka
-	ma�a wrazliwosc na choroby
-	dobra wytrzymalosc na mroz
-	dobrze przystosowana do warunkow klimatycznych i glebowcy polski
-	drzewa rosna silnie


9. Nawo�enie dolistne vs. doglebowe
Dokarmianie dolistne.,est ono szybsze, dzia�a od razu, b�yskawicznie. Doglebowe jest bardzo drogie. 
Doglebowe:
-	nawozy mineralne,  terminy stosowania i spos�b umiesczania
-	nawoz azotowy mocznik i jego wielofunkcyjnosc
-	dawki nawozow mineralnych  stosowane w sadzie

nawozy fosforowe i potasowe mog� by� stosowane niezaleznie od terminu

przed za�ozeniem sadu:
-	P 100-300 kg/ha
-	K 150-300
-	Mg 60-200
M�ode sady:
-	pierwszy rok 10-20 g N na metr2  (30-40 kg N/ha)
-	drugi rok 50-75 kg N/ha i 50-80 kg K/ha
-	trzeci rok 50-80 kg N/ha, 80-120 kg K/ha i 60-120 kg Mg/ha
Stosunek K/Mg : bardzo  wysoki tzn pow 6, wysoki 3,5-6 i poprawny ponizej 3,5
Sady owocuj�ce:
- od 4 roku; N 50-80 kg/ha
- 60-100 kg/ha K20
Dolistne:
Kiedy stosuje si� nawo�enie pozakorzeniowe:
1. Przy ograniczonej dzia�alno�ci systemu korzeniowego
2. Kiedy sk�adnik pokarmowy jest w glebie, ale ro�lina ma trudno�ci w pobraniu go, gdy sk�adnik pokarmowy jest trudno dost�pny (przy pH> 7, Fe,Mn,B,Zn,Cu przechodz� w formy nie przyswajalne dla ro�lin sadowniczych, przy niskim pH Mg jest unieruchomiony w glebie)
3. Przy wyst�pieniu trudno�ci w transporcie w ro�linie uprzednio pobranego z gleby sk�adnika (rola li�ci i p�d�w w transporcie wapnia)
4. Aby zmniejszy� koszty nawo�enia szczeg�lnie przy stosowaniu kosztownych nawoz�w.
10. Kryteria stosowania nawo�enia dolistnego (przyklady preparatow i obliczania ile cieczy roboczej)
Kiedy stosuje si� nawo�enie pozakorzeniowe:
1. Przy ograniczonej dzia�alno�ci systemu korzeniowego
2. Kiedy sk�adnik pokarmowy jest w glebie, ale ro�lina ma trudno�ci w pobraniu go, gdy sk�adnik pokarmowy jest trudno dost�pny (przy pH> 7, Fe,Mn,B,Zn,Cu przechodz� w formy nie przyswajalne dla ro�lin sadowniczych, przy niskim pH Mg jest unieruchomiony w glebie)
3. Przy wyst�pieniu trudno�ci w transporcie w ro�linie uprzednio pobranego z gleby sk�adnika (rola li�ci i p�d�w w transporcie wapnia)
4. Aby zmniejszy� koszty nawo�enia szczeg�lnie przy stosowaniu kosztownych nawoz�w.
Zwiazki chemiczne do nawozenia pozakorzeniowego:
Azot- po kwitnieniu mocznik 5 kg na ha, tj 0-5% 3-4 zabiegi, a po zbiorach mocznik w ilosci 40 kg na ha tj 4% jeden zabieg
Potas- po kwitnieniu K2SO4 10...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin