ODŻYWIANIE I METABOLIZM
WSTĘP
Pokarm zaspokaja następujące potrzeby organizmu:
1.Dostarcza materiałów budulcowych wykorzystywanych przez organizm bezpośrednio lub po przetworzeniu do wytwarzania nowych składników i struktur;
związki chemiczne pochodzące z pokarmu są wykorzystywane w procesach takich jak:
· wzrost i rozmnażanie
· odnowa, rekonstrukcja i wymiana struktur istniejących: każdy żywy organizm jest układem dynamicznym, w którym nawet, gdy nie ma wzrostu, składniki organizmu biorą udział w nieprzerwanie zachodzących przemianach biochemicznych;
względnie stałą cząsteczką jest jedynie DNA
2.Dostarcza energii potrzebnej do realizacji wszystkich zadań; zapotrzebowanie energetyczne pokrywa metabolizm: glukozy - 50% i tłuszczu – 40%
często te same substancje są zużywane dla celów energetycznych i budulcowych
TYPY ODŻYWIANIA
AUTOTROFY = ORGANIZMY SAMOŻYWNE
wytwarzają związki organiczne z prostych związków nieorganicznych: CO2, H2O, sole mineralne
· FOTOAUTOTROFY – do przeprowadzenia syntez wykorzystują energię świetlną
FOTOSYNTEZA – wytwarzanie węglowodanów z ditlenku węgla i wody z wykorzystaniem energii świetlnej (rośliny zielone, sinice i niektóre bakterie zawierające chlorofil - bakterie purpurowe i bakterie zielone);
· CHEMOAUTOTROFY – do przeprowadzenia syntez wykorzystują energię chemiczną
CHEMOSYNTEZA (tylko bakterie); uzyskują energię w procesach utleniana związków nieorganicznych:
-H2S, tiosiarczany, siarka – bakterie siarkowe
-sole amonowe i azotyny (bakterie nitryfikacyjne)
-związki zawierające żelazo dwuwartościowe - bakterie żelaziste
-wodór bakterie wodorowe);
HETEROTROFY = ORGANIZMY CUDZOŻYWNE
wykorzystują materię organiczną, wytworzoną przez autotrofy
MIKSOTROFY
źródłem węgla są różnorodne związki organiczne (metan, fenole, celuloza i wiele innych), a np źródłem azotu, azot atmosferyczny (bakterie azotowe);
TRAWIENIE – rozkład hydrolityczny związków o dużej masie (makrocząsteczek), skomplikowanej budowie, nierozpuszczalnych w wodzie do związków prostych (monomerów), rozpuszczalnych w wodzie
· TRAWIENIE WEWNĄTRZKOMÓRKOWE –w wodniczkach trawiennych (lizosomy wtórne) przez różne enzymy hydrolityczne, aktywne w kwaśnym środowisku
· TRAWIENIE ZEWNĄTRZKOMÓRKOWE
przez wydzielane do środowiska enzymy hydrolityczne (proteazy, lipazy, esterazy, nukleazy amylazy, celulazy itp)
· TRAWIENIE W PRZEWODZIE POKARMOWYM: enzymy hydrolityczne, bakterie jelitowe
POBIERANIE POKARMU
NA POZIOMIE KOMÓRKOWYM, niezależnie od rodzaju trawienia:
· DYFUZJA PROSTA
· DYFUZJA UŁATWIONA
· TRANSPORT AKTYWNY
· ENDOCYTOZA i PINOCYTOZA - specjalne systemy pobierania i wydalania makrocząsteczek
ORGANIZMY JEDNOKOMÓRKOWE – pobieranie pokarmu i wydalanie substancji zbędnych całą powierzchnią „ciała” przy współudziale różnych mechanizmów transportujących zlokalizowanych w błonie komórkowej
· ściana komórkowa jest barierą jedynie dla bardzo dużych cząsteczek;
· błona komórkowa jest narządem wybiórczego pobierania i wydalania
ORGANIZMY WIELOKOMÓRKOWE - wchłanianie z przewodu pokarmowego do płynów ustrojowych (krew, limfa) przez różnorodne systemy transportu, a następnie dystrybucja i transport do narządów, tkanek i komórek
POKARM HETEROTROFÓW
SUBSTANCJE NIEORGANICZNE:
WODA
SOLE MINERALNE
makroelementy (100mg/dobę): wapń, fosfor, sód, potas, magnez, chlor i siarka
mikroelementy: żelazo, cynk, mangan, kobalt, miedź, fluor, jod i inne
SUBSTANCJE ORGANICZNE:
CUKROWCE = węglowodany: podstawowy substrat energetyczny;
pobierane w postaci polisacharydów;
· skrobia i glikogen łatwo rozkładane w przewodzie pokarmowym do glukozy
· celuloza nie jest trawiona przez człowieka, ale wspomaga proces trawienia
TŁUSZCZOWCE: budowa struktur komórkowych, materiał energetyczny, przyswajanie witamin i innych związków rozpuszczalnych w tłuszczach;
pokarm zawiera:
· tłuszcze właściwe (acyloglicerole)
· lipidy złożone (fosfo i glikolipidy),
· sterole (cholesterol, sterole roślinne)
· niezbędne kwasy tłuszczowe (nienasycone: linolowy, linolenowy, arachidonowy); ich źródłem są oleje roślinne i tran (ryby, wieloryby); są niezbędne do budowy błon komórkowych i syntezy prostaglandyn (hormony tkankowe);
BIAŁKA:
· są rozkładane do aminokwasów i wykorzystywane do syntezy własnych białek organizmu;
· nadmiar aminokwasów - przemiana w inne związki np glukozę;
· białka pełnowartościowe zawierają aminokwasy egzogenne ( człowiek potrzebuje 9 z 20)
KWASY NUKLEINOWE: są rozkładane do zasad azotowych, cukrów i fosforanu; zazwyczaj związki te nie są wykorzystywane do budowy własnych kwasów nukleinowych
WITAMINY: różnorodna grupa związków organicznych, niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych; są kofaktorami wielu ważnych enzymów;
rozpuszczalne w wodzie: kompleks witamin B, witaminy C i H
rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K
AWITAMINOZA - brak konkretnej witaminy;
HIPOWITAMINOZA - niedobór; HIPERWITAMINOZA - nadmiar
SCHEMAT BUDOWY UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
UKŁAD POKARMOWY KRĘGOWCÓW
podział funkcji układu pokarmowego:
-pobieranie pokarmu
-trawienie i wchłanianie
-formowanie i usuwanie odchodów
GRUCZOŁY WSPOMAGAJĄCE: ślinianki, trzustka i wątroba
JAMA GĘBOWA: zęby, język, ujścia przewodów ślinianek- rozdrabnianie pokarmu, początek trawienia
ŚLINIANKI - trzy pary: przyuszne, podjęzykowe podżuchwowe;
-produkują ślinę, 2dm3/dobę, pH =7
SKŁADNIKI ŚLINY:
· mucyna – śluzowata glikoproteina; zwilża, zlepia pokarm i ułatwia jego połykanie
· jony – K+, Na+, Cl- (aktywujący amylazę ślinową)
· lizozym, białko enzymatyczne o działaniu bakteriobójczym
· amylaza ślinowa (ptialina) enzym amylolityczny; hydrolizuje wiązania glikozydowe polisacharydów:
skrobia lub glikogen + α-amylaza _ dekstryny (oligosacharydy) i maltoza (disacharyd)
PRZEŁYK- przesuwanie pokarmu zmieszanego ze śliną
ŻOŁĄDEK
SOK ŻOŁĄDKOWY): wytwarzany przez gruczoły śluzówki żołądka, 2,5 dm3/dobę, pH 1,5
zawiera:
· śluz – chroni ścianę żołądka przed strawieniem
· kwas solny
· enzymy trawienne:
ENZYMY PROTEOLITYCZNE
-pepsyna i jej forma nieaktywna, pepsynogen, który ulega aktywacji pod wpływem jonów wodorowych i pepsyny (autoaktywacja); pepsyna –- jest endopeptydazą, tzn. przecina cząsteczkę polipeptydu w środkowej części łańcucha
-renina –, ścina białko mleka; intensywnie produkowana u dzieci, nie występuje u dorosłych; wykorzystywana do produkcji sera
ENZYMY LIPOLITYCZNE
-lipaza żołądkowa, hydrolizuje wiązanie estrowe (w pozycji 3) triacylogliceroli, zawierających kwasy tłuszczowe o łańcuchach krótkich lub średniej długości, najczęściej nienasycone; powstają kwasy tłuszczowe i 1,2 diacyloglicerole
JELITA
JELITO CIENKIE – GŁÓWNY NARZĄD TRAWIENNY I WCHŁANIAJĄCY
-długość 6m, średnica ok. 4,5cm, powierzchnia ok 200m2;
-ścianę jelita pokrywa nabłonek jednowarstwowy walcowaty, którego komórki mają rąbek szczoteczkowy zwiększający powierzchnię chłonną jelita (mikrokosmki)
kolejne odcinki: DWUNASTNICA (30cm), JELITO CZCZE (ok 60% długości, JELITO KRĘTE (OK 40% dlugości)
W TRAWIENIU W JELICIE cienkim biorą udział
· sok trzustkowy: jest dostarczany z trzustki do dwunastnicy przez przewody trzustkowe, 1,5 dm3/dobę, pH 8,5
· żółć: pH 8, wytwarzana w wątrobie, magazynowana w pęcherzyku żółciowym (między posiłkami), wydalana do światła dwunastnicy (w czasie posiłku)
· sok jelitowy, wydzielany przez gruczoły dwunastnicze i ściany jelita, 1,5 dm3/dobę, pH 8,5
JELITO GRUBE - PRZEJMUJE NIESTRAWIONĄ CZĘŚĆ POKARMU
długość1,5 m, średnica ok 8,5 cm;
kolejne odcinki: ...
G_ula_