Królik ze śliwkami.doc

(30 KB) Pobierz

KRÓLIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
Comber i udka z 1 królika,
10 dkg wędzonego boczku,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżeczka mąki,
15 dkg śliwek suszonych,
2 cebule,
0.5 szkl. wytrawnego czerwonego wina (kto lubi),
sól do smaku


Opis przygotowania:
Comber i udka pokroić na kawałki, posolić, oprószyć mąką. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim pokrojony w słupki boczek, wyjąć skwarki. Do szybkowaru włożyć mięso, obrumienić wrzucić oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też podsmażyć. Wlać 0.5 szkl. wody, włożyć skwarki i namoczone uprzednio śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Zamknąć, szybkowar i ogrzewać 20 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Kto lubi, może wlać do sosu podaną ilość czerwonego wina. Podawać z ryżem na sypko.

Sposób przygotowania:  Szybkowar

Zgłoś jeśli naruszono regulamin