KRÓLIK ZE ŚLIWKAMI
Składniki:Comber i udka z 1 królika,10 dkg wędzonego boczku,1 łyżka tłuszczu,1 łyżeczka mąki,15 dkg śliwek suszonych,2 cebule,0.5 szkl. wytrawnego czerwonego wina (kto lubi),sól do smaku
Opis przygotowania:Comber i udka pokroić na kawałki, posolić, oprószyć mąką. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim pokrojony w słupki boczek, wyjąć skwarki. Do szybkowaru włożyć mięso, obrumienić wrzucić oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też podsmażyć. Wlać 0.5 szkl. wody, włożyć skwarki i namoczone uprzednio śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Zamknąć, szybkowar i ogrzewać 20 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Kto lubi, może wlać do sosu podaną ilość czerwonego wina. Podawać z ryżem na sypko.
Sposób przygotowania: Szybkowar
zkliban