Rosół z królika.doc

(33 KB) Pobierz

Rosół z królika

Składniki

·         przodek z królika 80 dag

·         marchew 2 szt

·         pietruszka 2 szt

·         seler 1 szt

·         cebula 1 szt

·         por 1 szt

·         kapusta włoska 1 główka

·         pieprz czarny 5 ziaren

·         ziele angielskie 3 ziarna

·         liść laurowy 1 szt

·         koperek 1/2 pęczka

·         sól 1 szczypta

·         pieprz mielony 1 szczypta

·         białko 1 szt

·         natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przyrządzenia

Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, osolić i gotować pod przykryciem 90 minut. Jarzyny obrać, korzenie pokroić w paski, cebulę razem z łupiną zbrązowić na blasze, dodać jarzyny do wywaru i gotować całość godzinę. Wywar odcedzić przez sito, białko rozbić w mikserze, dodać do bulionu i zagotować. Przecedzić bulion przez lnianą ściereczkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać drobno posiekaną pietruszką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin