Rosół z królika
· przodek z królika 80 dag
· marchew 2 szt
· pietruszka 2 szt
· seler 1 szt
· cebula 1 szt
· por 1 szt
· kapusta włoska 1 główka
· pieprz czarny 5 ziaren
· ziele angielskie 3 ziarna
· liść laurowy 1 szt
· koperek 1/2 pęczka
· sól 1 szczypta
· pieprz mielony 1 szczypta
· białko 1 szt
· natka pietruszki 1/2 pęczka
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, osolić i gotować pod przykryciem 90 minut. Jarzyny obrać, korzenie pokroić w paski, cebulę razem z łupiną zbrązowić na blasze, dodać jarzyny do wywaru i gotować całość godzinę. Wywar odcedzić przez sito, białko rozbić w mikserze, dodać do bulionu i zagotować. Przecedzić bulion przez lnianą ściereczkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać drobno posiekaną pietruszką.
zkliban