Naleśniki amerykańskie (pancakes)
Amerykańskie pancakes to pulchne placuszki, które polewa się sosem. Robi się je z bardziej gęstego ciasta i podaje z syropem klonowym. Oczywiście nie każdemu on smakuje, więc można je podać z owocami, dowolnym sosem (czekoladowy, toffi, owocowy). Można też ułożyć na nich sezonowe owoce i udekorować bitą śmietanką.Składniki:1 szklanka mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 1 szklanka maślanki, 1 jajko, 2 łyżki rozpuszczonego masłaWykonanie:Wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu połączyć maślankę, jajko i masło (masło wcześniej stopić i przestudzić). Wymieszać ze składnikami suchymi i odstawić ciasto na godzinę. Patelnię smarować odrobiną masła i smażyć małe placki, z obu stron. Najlepiej smażyć je na teflonowej patelni, wtedy dajemy tylko odrobinę tłuszczu przed smażeniem pierwszego naleśnika.
zkliban