Bliny
Tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta podawane z intensywnymi dodatkami: kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem...
czas:
30 minut+2 godz. wyrastania ciasta
liczba porcji:
4
składniki:
30 g drożdży 400 g mąkii mąki 3 jajka około 2 szklanek mleka pól kostki masła 1 łyżka cukru duża szczypta soli
przyrządzanie:
Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.
PRZEPIS NA BLINY Z MĄKI GRYCZANEJ Składniki:pół szklanki mąki gryczanejpół szklanki mąki pszennej2 łyżki drożdży3 łyżki stopionego masła2 jajka3 szklanki mleka2 łyżki cukruszczypta soliPrzygotowanie:Do mąki gryczanej wlej szklankę mleka. Taką samą ilość mleka podgrzej i również wlej, dokładnie wszystko mieszając. Kiedy ciasto się ochłodzi,dodaj do niego drożdże i odstaw, aż podwoi swoją objętość.Powstałą masę ubijaj drewnianą łyżką, wsypując sól i cukier. Oddziel białka od żółtek. Ciasto połącz z żółtkami, ciepłym stopionym masłemoraz mąką pszenną i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ubite białko, a w razie konieczności resztę mleka. Jeszcze raz odstaw ciasto, by rosło.Rozgrzaną patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy albo masła. Wylej na nią tylko tyle ciasta, żeby ledwie zakryło dno, pamiętając, że blinypowinny być jak najcieńsze. Smaż je na małym ogniu, aż przyrumieną się od spodu. Po przewróceniu smaż jeszcze 15 sekund. Przełóż placek na talerzi utrzymuj w cieple, dopuki nie przygotujesz reszty. Bliny podawaj ułożone w stos.
Oto więc dziś przepis na bliny ...
Zanim podam przepis, kilka słów o samych blinach. Z tego co się zorientowałem, blinami nazywane są placki z mąki gryczanej, racuchy i placki ziemniaczane. Dla mnie, od zawsze, bliny to były małe placki (naleśniczki) z mąki gryczanej z dodatkiem drożdży lub bez i na takie właśnie bliny podaje poniżej przepis.
Ciasto Na Bliny
· 250g mąki gryczanej (można dostać w niektórych sklepach)
· 100g mąki pszennej
· 20g drożdży (może być bez)
· 1-2 żółtka
· pół szklanki ciepłej wody
· mleko najlepiej zsiadłe
· płaska łyżeczka cukru
· półtorej płaskiej łyżeczki soli
Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z drożdżami, rozpuszczamy je w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i odstawiamy na czas przygotowania reszty ciasta. Mąki i resztę składników mieszamy, dodajemy tyle mleka aby ciasto było płynne ale gęste i odstawiamy na godzinkę (wersja z drożdżami). Bliny smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (jeśli mamy nieporysowaną patelnie teflonową możemy zrezygnować z tłuszczu w ogóle) z obu stron do ścięcia się ciasta i lekkiego zbrązowienia. Na jeden blin starczy jedna łyżka ciasta. Po usmażeniu odkładamy pod przykrycie aby nie wystygły.
Z czym bliny
Najbardziej chyba znane i najbardziej ekskluzywne, to oczywiście bliny z kawiorem (plus np. szampan i kwaśny ogórek). Bliny możemy podawać także z łososiem, słonym serem (np. bryndzą), kwaśną śmietaną, spotkałem nawet bliny ze skwarkami. Możemy także zrobić blina piętrusa (na zdjęciu): blin - wędzony łosoś - blin - bryndza - blin - kwaśna śmietana, kawior + koperek.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
zkliban