ZARZĄDZANIE PROCESAMI
dr Matwiejczuk
Tematy na zajęciach:
1. Istota podejścia procesowego w zarządzaniu.
2. Pojęciu procesu i jego podstawowe cechy.
3. Doskonalenie procesów w organizacji.
4. Instrumenty stosowania zarządzania procesami w organizacji.
Struktura zagadnień w problematyce „Zarządzania procesami”:
1. Porównanie orientacji funkcjonalnej oraz procesowej.
a) cechy orientacji procesowej.
2. Czynniki stymulujące rozwój orientacji na procesy (determinanty rozwoju orientacji procesowej).
3. Podejście procesowe w wybranych koncepcjach zarządzania:
a) organizacja ucząca się, wiedza przedsiębiorstwa o rynku
b) organizacja wirtualna (metaprzestrzeń, metarynek),
c) organizacja fraktalna,
d) organizacja hipertekstowa,
e) systemowy model doskonalenia przedsiębiorstwa XXI w.
f) doskonalenie jakości we współczesnych koncepcjach zarządzania.
4. Definicja procesu.
5. Łańcuch procesów oraz system łańcuchów procesów.
6. Czynniki determinujące prawidłowe zdefiniowanie procesu.
7. Podstawowe właściwości procesu.
8. Podstawowa klasyfikacja procesów.
9. Modele i standaryzacja procesów.
10. Istota i cele zarządzania procesami.
11. Mapa procesów.
12. Formy doskonalenia procesów (5).
13. Rola procesów reengineering’ów (reinżynierii).
14. Transformacja przedsiębiorstwa w ramach (świetle) założeń orientacji procesowej.
1. Wprowadzenie.
a) proces zarządzania
kolejne fazy postępowania, którymi są:
I planowanie
II organizacja
III wdrażanie
IV kontrola
te fazy mają tworzyć logiczny ciąg działań
Szczeble zarządzania w przedsiębiorstwie !!!
1) szczebel korporacji (szczebel globalny)
2) szczebel strategicznej jednostki procesu (SJB)
3) szczebel funkcjonalny (dotyczy obszarów funkcjonalnych przedsiębiorstwa: kadry)
b) RYNEK
brak - monopol (40%)
procesy procesy - monopson
negocjacyjne konkurencyjne
(stosunku, wymiany) (stosunku równoległe – nie zachodzą między podmiotami)
transakcja – obrót towarowy
barter: cyrkulacja
- klasyczny (brak pieniądza)
- współczesny (pieniądz)
wartość wymiany towarów
RYNEK
orientacja rynkowa
orientacja popytowa orientacja konkurencyjna
(na klienta)
PROCESY RYNKOWE
marketing logistyka
zarządzanie marketingowe zarządzanie logistyczne
koncepcje koncepcje
marketingu logistyki
I analiza strategiczna
II cele
III strategie
IV instrumenty:
marketing-mix logistyka-mix
Zarządzanie marketingowo-logistyczne
Procesy tworzenia wartości
Koncepcje tworzenia wartości:
1) łańcuch wartości (M. Portera).
2) sekwencja tworzenia wartości (Kotler).
3) „dyscypliny” wartości (Tracy, Wiershewa).
4) system łańcuchów wartości (4 francuskich badaczy pod kryptonimem Strategor).
5) cykl tworzenia wartości (Fletcher).
6) procesowy łańcuch wartości (Cashman, King).
7) logistyczny łańcuch wartości (Klopper).
I Orientacja funkcjonalna i procesowa w zarządzaniu organizacją
A) Zrządzanie funkcjonalne a zarządzanie procesowe.
*Cecha: Struktura organizacyjna
Zarządzanie funkcjonalne:- struktura hierarchiczna
- orientacja funkcjonalna
Zarządzanie procesowe: - struktura horyzontalna
- orientacja procesowa
*Cecha: Procesy operacyjne
Zarządzanie funkcjonalne:- realizowanie wg funkcji
- granice funkcjonalne
- przepływy nieciągłe
- operacje nieoptymalizowane
Zarządzanie procesowe: - realizowanie wg procesów
- całościowe zorientowanie na klienta,
przepływy uproszczone, optymalizowane z
punktu widzenia obsługi klienta, kosztów i
efektywności.
*Cecha: Zasoby ludzkie (pracownicy)
Zarządzanie funkcjonalne:- posłuszeństwo funkcjonalne
- ograniczone spojrzenie na klienta, oddzielenie
umiejętności specjalistów
- indywidualizm
Zarządzanie procesowe: - posłuszeństwo procesowe, zorientowane na
klienta
- integracja umiejętności
- orientacja na zespół
*Cecha: Technologia
Zarządzanie funkcjonalne:- dyskretna w funkcjach
- miary celów funkcjonalnych
- utrata połączenia planowania i kontroli
Zarządzanie procesowe: - zintegrowana w procesach
- podstawa miar procesowych
- planowanie i kontrola procesów
*Cecha: Komunikacja
Zarządzanie funkcjonalne:- orientacja wertykalna (pionowa)
Zarządzanie procesowe: - orientacja horyzontalna
*Cecha: Kultura
Zarządzanie funkcjonalne:- podział na front-office i back-room
- księstwa funkcjonalne
- język dyscypliny
Zarządzanie procesowe: - orientacja na klienta przez cały proces
- właściciel procesu
- język świadczenia usługi
B) Podejście procesowe
Ø opiera się na założeniu, że należy optymalizować działania, mając na względzie procesy a nie funkcje,
Ø wynika z potrzeby poszukiwania nowych źródeł wzrostu efektywności działania organizacji,
Ø związane jest z 2 sposobami:
1) radykalnym (M. Hammer)
2) pragmatycznym (T. Davenport)
C) Podstawowe cechy orientacji procesowej
1) Płaszczyzna: Proces wytwarzania i transformacji
Cechy i kierunek zmian:
Powiązania w dynamiczny i całościowy proces dotychczas oddzielnych funkcjonalnie sfer (rozwoju, marketingu, produkcji, logistyki, techniki, itp.)
2) Płaszczyzna: Rozwój produ...
kazokj