LASANIA BAKŁAŻANOWAPosiłek węglowodanowySkładniki:- 450 g chudego twaragu- sól i pieprz- 3 białka- 4 bakłażany- 500 ml przecieru pomidorowego z dwoma łyżeczkami kaparów- 8 plackow lazanii /z mąki z pełnego przemiału/Przygotowanie:- ugotować lazanie w osolonej wodzie- bakłażany /nie obierac/ pokroić w podłużne paski +/- 0,5 cm grube- paski bakłażanow ułożyć w żaroodp. naczyniu i włożyć do goracego piecyka, przyrumienić i sprawdzić widelcem czy miekkie- białka ubić na pianę, wymieszać z twarogiem, sola i pieprzem- na dno naczynia zaroodp. położyć cieniutką warstwę sosu pomidorowego, nastepnie lazanie, obsmażony bakłażan, twaróg- i od początku lazania, bakłażan, itd- na koniec zalać wszystko resztą sosu pomidorowego-zawinąć naczynie w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgranym do 200 C ok. 15 min.- zdjąć folie aluminiową z naczynia i ponownie włożyć je do goracego piekarnika na 15 minut- wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do lekkiego ostygnięcia
petra521