2 kg .kapusty kiszonej
żeberka
kiełbasa
boczek
koncentrat pomidorowy
listek bobkowy ,ziele angielskie ,pieprz
przyprawa do bigosu
cebula
wegeta
kapustę opłukać obgotować tyle razy w zależności od tego jaka jest kwaśna
póżniej dać listek bobkowy, pieprz ,ziele angielskie, wegetę , cebulę pokroić w kostkę
podsmażyć włożyć do kapusty . żeberka wieprzowe gotować w kapuście jak będzie mięso
odchodzić od kości powyciągać pokroić w kawałki i wrzucić do kapusty .
kiełbasę , kawałek boczku wędzonego pokroić w kostkę usmażyć na tłuszczu i wrzucić do kapusty na końcu dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do bigosu .
1 kg matiasów
ocet, olej ,sól
matiasy jeżeli słone namoczyć w zimnej wodzie na 1godz.
Odlać , skropić octem zostawić na 1godz. Cebule pokroić w kostkę
Wrzucić do gorącej wody i pogotować chwilę aby cebula trochę zmiękła
Cebulę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia , póżniej skropić octem
Posolić do smaku, śledzie pokroić w kawałeczki i układać w słoiku
Przekładając cebulą zalać olejem.
1kg. Kapusty
listek laurowy ziele laurowe ,pieprz
groch łuskany
1 kostka margaryny
kapustę wypłukać i obgotować ze dwa razy zależy czy jest kwaśna .
cebulę pokroić w kostkę usmażyć włożyć do kapusty ,listek laurowy ,pieprz wegete ,kostkę margaryny , gotować. groch namoczyć na noc ugotować osobno w tej samej wodzie jak będzie
miękki groch włożyć do ugotowanej kapusty i wymieszać .
Knedle z truskawkami
1kg. Ugotowanych ziemniaków
szk. Mąki
2 jajka
truskawki masło lub margaryna do polania
1 łyżka bułki tartej
cukier do posypania , sól
ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce , wymieszać z surowymi jajkami, ,dodać mąkę ,zagnieść ciasto nie wyrabiać .Uformować z ciasta wałek na stolnicy podsypanej mąką , pokrajać na placuszki .
rozłożyć na kawałki ciasta oczyszczone truskawki , uformować knedle . Od razu po zrobieniu knedle ugorować w osolonej wodzie .
podawać na gorąco polane tłuszczem i posypane zrumienioną bułką. Na zimno można knedle polać śmietaną i także posypać cukrem
½ kg. Fasoli Jaś
2 l. Wody
15 dag boczku
15 dag kiełbasy
1 cebula
2 łyżki mąki
3 łyżki tłuszczu
1 łyżka przecieru pomidorowego
słodka papryka, sól, pieprz
umytą fasolkę namoczyć na noc , następnie fasolkę ugotować razem z boczkiem pokrojonym w kostkę do miękkiej dodać pokrojoną kiełbasę . cebulę podsmażyć na złoty kolor dodać do fasolki .
mąkę podsmażyć na złoty kolor z resztą tłuszczu ,połączyć z potrawą dodać przecier pomidorowy
i doprawić do smaku papryką ,solą i pieprzem .
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
4 łyżki bułki tartej
1 szk. wody
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soli
szczypta wegety
łyżeczka majeranku
wszystko dobrze wyrobić
wysmarować tłuszczem blaszki i piec ok.45 min. Na małym ogniu
Pierogi
2 cebule ciasto:1 kg mąki
60 dag.sera białego(pół tłusty) ½ litra wody
2 kg ziemniaków
farsz: ziemniaki ugotować ,cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć
na złoty kolor ,ser zmielić przez maszynkę wszystko razem wymieszać
dodać sól,pieprz,troszkę papryki czerwonej ,troszkę majeranku,wegety,
jak farsz ostygnie wstawić do lodówki na noc.
1 kg.ziemniaków
jajko
20 dag. Mąki ziemniaczanej
sól,olej
ziemniaki ugotować, zmielić przez maszynkę do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i jajko wszystko razem wymieszać
uformować wałki o średnicy 2 cm.pokroić na małe kawałki
uformować kulki.w każdej kulce zrobić wgłębienie .
zagotować dużą ilość wody, osolic,dodać łyżkę oleju
do gotującej wody wrzucić kluski .gotować przez 5 min.
Od czasu wypłynięcia na wierzch .
intruz02101983