SKŁADNIKI:
Ciasto;
· ok 20 dag mąki
· 1/4 kostki margaryny
· łyżka smalcu
· 2 łyżki śmietany 18%
· 1/4 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 3 żółtka
· 5-6 jabłek
Biszkopt:
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1/2 szklanki mąki pszennej
· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· ciut amoniaku
Ser:
· 60 dag sera białego mielonego
· 2 całe jajka
· 10 dag cukru
· 3/4 szklanki mleka
· budyń śmietankowy lub waniliowy.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto zarobić na stolnicy. Dać do formy na ciasto dać jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszane z łyżką cukru i odciśnięte. Do jabłek można dać cynamon. Całość pieczemy ok 35 minut. Jak sie ciasto piecze wykonujemy biszkopt. Na upieczone placek z jabłkami wylewamy biszkopt i pieczemy ok 35 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na pół . Następnie wykonujemy masę serową. Ser, jajka, cukier dajemy do garnka i grzejemy(ja wcześniej to mieszam mikserem a później do gara). Następnie dodajemy mleko wymieszane z budyniem i chwilę gotujemy. Gorącym serem przekładamy biszkopt. Całość można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić ok 4 łyżek masy serowej i posmarować wierzch i udekorować.
misiaczek69