Waniliowy sernik z truskawkowym musem na spodzie z pełnoziarnistego makaronu.doc

(177 KB) Pobierz
Waniliowy sernik z truskawkowym musem na spodzie z pełnoziarnistego makaronu

Waniliowy sernik z truskawkowym musem na spodzie z pełnoziarnistego makaronu

 

Składniki:

150g pełnoziarnistego makaronu penne

30 dag tłustego sera białego

3 jajka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1łyżka mąki pszennej jasnej

3 łyżki cukru

pół szkl mleka

30 dag truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Układamy na dnie tortownicy (o średnicy 20cm).

W misce miksujemy ser, jajka, mleko, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy mikserem na bardzo wolnym obrotach by nie napowietrzyć sera. Jak tylko składniki się połączą, masę wylewamy na makaron. Pieczemy 1,5godz w 120st. Po tym czasie uchylamy piekarnik i dajemy powolutku sernikowi ostygnąć by nie opadł.

Truskawki miksujemy na mus. Mierzymy ile mają ml. Moje miały 200ml, dlatego galaretkę rozpuściłam w 200ml wrzątku (na opakowaniu było by rozpuścić w 500ml, ale 100ml zostawiłam rezerwy by mus się ściął).

Galaretkę i truskawki mieszamy, studzimy. Kiedy mus zacznie tężeć, wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz do całkowitego zastygnięcia.

Po tym czasie delikatnie odkrajamy brzegi ciasta i zdejmujemy tortownicę.

 

Waniliowy sernik z truskawkowym musem na spodzie z pełnoziarnistego makaronu

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin