Jogurtowiec na zimno.doc

(424 KB) Pobierz
Jogurtowiec na zimno

Jogurtowiec na zimno

 

Składniki:

 

2 jaja
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50g Kasi
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

500g jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny
500g brzoskwiń
4 łyżki cukru
50ml mleka

 

Wykonanie:

 

Jaja utrzeć z cukrem, dodać masło, wymieszane w proszkiem i kakao mąki, utrzeć jednolite ciasto, wyłożyć do tortownicy 22cm, upiec w temp 190st. ok. 15 minut. Wystudzić.
Mleko zagotować, dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Jogurt ubić z cukrem.
Brzoskwinie obrać ze skórek (odłożyć 2). Żelatynę i brzoskwinie dodać do jogurtu, chwilę miksować na najwyższych obrotach. Odłożone brzoskwinie pokroić na kawałki, wymieszać z jogurtem. Do okrągłej salaterki wlać masę jogurtową, na wierzchu rozłożyć połamany na kawałki biszkopt. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem salaterkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by jogurtowiec ładnie „wyskoczył” na talerz.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin