WINO Z JABŁEK.txt

(7 KB) Pobierz
{\rtf1\ansi\ansicpg1250\deff0\deflang1045{\fonttbl{\f0\froman\fcharset0 Times New Roman;}{\f1\fswiss\fcharset238{\*\fname Arial;}Arial CE;}}
{\colortbl ;\red255\green0\blue0;}
{\*\generator Msftedit 5.41.15.1515;}\viewkind4\uc1\pard\qc\cf1\lang1033\ul\b\f0\fs24 WINO Z JAB\u321?EK\cf0\ulnone\b0\par
\pard\lang1045\f1\fs20\par
\par
\lang1033\f0\fs24 Sk\u322?adniki: 10 kg kwa\u347?nych jab\u322?ek (s\u322?odkie trzeba \u322?\u261?czy\u263? z kwa\u347?nymi) 1,5-1,8 kg cukru, 3 l wody, dro\u380?d\u380?e.\line Ze zdrowych, umytych, pokrojonych na cz\u281?\u347?ci jab\u322?ek usun\u261?\u263? pestki i gniazda nasienne. Odcisn\u261?\u263? moszcz w maszynce alfa lub w sokowir\'f3wce. Mo\u380?na tak\u380?e jab\u322?ka przepu\u347?ci\u263? przez maszynk\u281? do mi\u281?sa. W tym przypadku miazg\u281? zebra\u263? w du\u380?ej, emaliowanej (nie poobijanej) misce lub wiadrze, lekko pos\u322?odzi\u263? i odstawi\u263? pod przykryciem na kilka godzin, nast\u281?pnie wycisn\u261?\u263? moszcz, np. przez wyprany i wyprasowany gor\u261?cym \u380?elazkiem woreczek flanelowy. Moszcz wla\u263? do butli lub balonu, mierz\u261?c jego obj\u281?to\u347?\u263? i doda\u263? nieco wi\u281?cej ni\u380? po\u322?ow\u281? cukru, kt\'f3rego ilo\u347?\u263? ustalamy w stosunku do obj\u281?to\u347?ci moszczu (25-30 dag na litr).\line Cukier przed dodaniem nale\u380?y rozmiesza\u263? z przegotowan\u261? wod\u261? (0,5 szklanki na litr moszczu). Dobrze wymiesza\u263? zawarto\u347?\u263? balonu, doda\u263? przygotowan\u261? po\u380?ywk\u281?, matk\u281? dro\u380?d\u380?ow\u261? i ponownie wszystko dobrze wymiesza\u263?, poruszaj\u261?c balonem ruchem kolistym, a tak\u380?e mieszaj\u261?c wewn\u261?trz (ostro\u380?nie) czyst\u261?, wyparzon\u261? drewnian\u261? \u322?y\u380?k\u261? lub \u322?opatk\u261?. Butla, o czym ju\u380? pisali\u347?my, powinna by\u263? nape\u322?niona do 3/4 obj\u281?to\u347?ci. Pocz\u261?tkowo w otworze balonu umie\u347?ci\u263? korek z wyja\u322?owionej waty, a nast\u281?pnie obwi\u261?za\u263? czystym kawa\u322?kiem p\u322?\'f3tna. Balon odstawi\u263? na tydzie\u324?. Po tym okresie doda\u263? reszt\u281? cukru. W tym celu nale\u380?y odla\u263? nieco fermentuj\u261?cego nastawu i wymiesza\u263? z nim cukier, po czym wymieni\u263? wat\u281? na korek z rurk\u261? fermentacyjn\u261?.\line\line Po 6 tygodniach gdy fermentacja s\u322?abnie, \u347?ci\u261?ga si\u281? wino do drugiego balonu, lekko zatyka czystym korkiem owini\u281?tym wat\u261? i pozostawia do dalszego samooczyszczenia. Po 3 miesi\u261?cach wino \u347?ci\u261?ga si\u281? do czystych, wyparzonych butelek z ciemnego szk\u322?a, szczelnie korkuje i lakuje. Okres dojrzewania wina z jab\u322?ek trwa kilka lat.\par
\pard\keepn\sb100\sa100\b\fs36 Wino z jab\u322?ek mocne.\par
\pard\b0\fs24 Na 10 l moszczu z jab\u322?ek doda\u263? 5 litr\'f3w syropu (sporz\u261?dzonego z 2 kg cukru i 3,75 l wody), matk\u281? dro\u380?d\u380?ow\u261?, 25 g kwasu cytrynowego i 6 g po\u380?ywki. Dalej post\u281?powa\u263? zgodnie z wy\u380?ej podanymi wska\u378?nikami.\line\par
\pard\keepn\sb100\sa100\b\fs36 Wino ze s\u322?odkich jab\u322?ek.\par
\pard\b0\fs24 Na 10 litr\'f3w wina zu\u380?ywa si\u281? 6-7 kg jab\u322?ek, 1,6 kg cukru, dro\u380?d\u380?e, wod\u281?, 5 g kwasu cytrynowego i po\u380?ywk\u281? dla dro\u380?d\u380?y. Post\u281?powa\u263? zgodnie z wcze\u347?niej podanymi wskaz\'f3wkami.\par
\pard\keepn\sb100\sa100\b\fs36 Wino ze spad\'f3w.\par
\pard\b0\fs24 5-6 kg jab\u322?ek, 6 l wody, 3 g po\u380?ywki. Przy u\u380?yciu dro\u380?d\u380?y Tokay dodajemy 240-340 dag cukru, a przy innych dro\u380?d\u380?ach 160-200 dag. Dalej post\u281?pujemy zgodnie z wcze\u347?niej podanymi wskaz\'f3wkami.\par
\pard\keepn\sb100\sa100\b\fs36 Wino z suszonych jab\u322?ek.\par
\pard\b0\fs24 Sk\u322?adniki: 2 kg suszu z jab\u322?ek, 8 l wody, 3 kg cukru, 3 g po\u380?ywki, dro\u380?d\u380?e winne. Suszone owoce umy\u263?, osaczy\u263?, zala\u263? wrz\u261?c\u261? wod\u261? i poczeka\u263? a\u380? ostygn\u261?. 1/3 ilo\u347?ci cukru (1 kg) wymiesza\u263? z przestudzon\u261? gotowan\u261? wod\u261? (niewielk\u261? ilo\u347?ci\u261?), matk\u261? dro\u380?d\u380?ow\u261? i po\u380?ywk\u261?. Doda\u263? to do moszczu. Wymiesza\u263? i zamkn\u261?\u263? balon korkiem z waty. Po 24 godzinach przetrze\u263? przez sito i ponownie zla\u263? do umytego balonu. Po 3 dniach doda\u263? kolejn\u261? cz\u281?\u347?\u263? cukru (1 kg) rozpuszczonego w niewielkiej ilo\u347?ci ciep\u322?ej wody. Wymiesza\u263? i ponownie zamkn\u261?\u263? korkiem z waty. Po 3 kolejnych dniach doda\u263? syrop z ostatniej cz\u281?\u347?ci cukru (1 kg).Fermentowa\u263? w balonie zamkni\u281?tym korkiem z rurk\u261? fermentacyjn\u261?.\line\par
\pard\keepn\sb100\sa100\b\fs36 JAB\u321?ECZNIK\par
\pard\b0\fs24 Jab\u322?ecznikiem nazywa si\u281? naturalny moszcz z jab\u322?ek, poddany fermentacji po zaszczepieniu dro\u380?d\u380?ami bez dodatku cukru. Zaszczepienie dro\u380?d\u380?ami nie jest konieczne, poniewa\u380? dzikie dro\u380?d\u380?e bytuj\u261?ce na jab\u322?kach potrafi\u261? wytworzy\u263? tyle alkoholu, ile jest cukru w moszczu. Fermentacja w temperaturze 20\'b0C trwa 2-3 tygodnie, a w wy\u380?szej nawet kr\'f3cej. M\u322?ody jab\u322?ecznik nale\u380?y \u347?ci\u261?gn\u261?\u263? znad osadu. Zawiera on sporo dwutlenku w\u281?gla i jest napojem o przyjemnym aromacie i orze\u378?wiaj\u261?cym smaku.\line\b Uwaga!\b0  Jab\u322?ecznik zlewa si\u281? do mocno zasiarkowanego naczynia, dolewa do pe\u322?na jakiegokolwiek zdrowego bia\u322?ego wina i umieszcza w zimnej piwnicy. Zazwyczaj jab\u322?ecznik zawiera 5-6% alkoholu. Jest wi\u281?c produktem nietrwa\u322?ym i powinien by\u263? szybko spo\u380?yty (w ci\u261?gu 2-3 miesi\u281?cy).\line\line\b Wino z jab\u322?ek i porzeczek sto\u322?owe o mocy 13%\b0\line moszcz z jab\u322?ek - 7,5 l\line moszcz z porzeczek - 2,5 l\line cukier - 2415 g, czyli 1,51 l\line woda - 3,49 l\line Razem doprawiony moszcz 15\line\line\b Wino z jab\u322?ek i tarek sto\u322?owe o mocy 14%\b0\line moszcz z jab\u322?ek - 9,75-9,50\line moszcz z tarek - 0,25-0,50\line kwasek cytrynowy - 35 g\line cukier - 2550 g, czyli 1,6 l\line woda - 3,4 l\line Razem doprawiony moszcz 15 l\line\line\b Wino z jab\u322?ek, porzeczek i tarek sto\u322?owe o mocy 12%\b0\line moszcz z jab\u322?ek 8,5 l\line moszcz z porzeczek 1,5 l\line suszone tarki - 100-200 g\line kwasek cytrynowy - 10 g\line cukier - 2120 g, czyli (razem)1,33 l\line woda - 3,67 l\line Razem doprawiony moszcz 15 l\line\line\b Wino z jab\u322?ek i agrestu o mocy 15%\b0\line moszcz z jab\u322?ek - 6,5 l\line moszcz z agrestu - 3,5 l\line kwas cytrynowy - 20 g\line cukier - 2675 g, czyli 1,67 l\line woda - 2,33 l\line Razem doprawiony moszcz 14 l\line\line\b Wino z jab\u322?ek i jarz\u281?biny o mocy 16% do doprawienia na wino deserowe\b0\line moszcz z jab\u322?ek - 9,75-9,50 l\line moszcz z jarz\u281?biny - 0,25-0,50 l\line kwas cytrynowy - 55 g\line cukier - 2800 g, czyli 1,75 l\line woda - 2,25 l\line Razem doprawiony moszcz 14 l\line\line Wino z jab\u322?ek i rodzynk\'f3w 3 kg jab\u322?ek, 1 kg cukru, 2 litry wody, dro\u380?d\u380?e, (1 dag),5 dag rodzynk\'f3w. Umyte jab\u322?ka przepu\u347?ci\u263? przez maszynk\u281? do mi\u281?sa. Wycisn\u261?\u263? moszcz i zla\u263? do butli, doda\u263? rodzynki, matk\u281? dro\u380?d\u380?ow\u261? i ostudzony syrop z cukru. Zwi\u281?kszaj\u261?c ilo\u347?\u263? sk\u322?adnik\'f3w powi\u281?kszamy ilo\u347?\u263? wina. Balon zatkn\u261?\u263? korkiem z waty i obwi\u261?za\u263? gaz\u261? lub zakorkowa\u263? korkiem z rurk\u261? fermentacyjn\u261?. Po 6-7 tygodniach sklarowane wino zla\u263? do butelek.\line\par
\lang1045\f1\fs20\par
}
Zgłoś jeśli naruszono regulamin