Pierś indycza glazurowana.rtf

(7 KB) Pobierz
Pierœ indycza glazurowana

Pierś indycza glazurowana

 

Składniki na 6 porcji:

4 łki wytrawnej sherry 

4 łki sosu sojowego

2 łki miodu albo syropu klonowego

2 łki angielskiej musztardy w proszku albo 3 łki ostrej musztardy

pierś indyka (około 1,2 kg)

l

świeżo zmielony biały pieprz

2 łki topionego masła

1/8 l bulionu z cielęciny albo drobiu albo wywaru cielęcego (koncentrat)

szczypta pieprzu cayenne

 

Dokładnie wymieszaj sherry, sos sojowy, miód i musztardę. Tak przygotowaną  marynatą dokładnie natrzyj pierś indyka. Włóż mięso na około 3 godziny do lodówki i od czasu do czasu smaruj marynatą, która ściekła na talerz.

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zamarynowaną pierś indyka przypraw solą i pieprzem i włóż do odpowiednio dużego naczynia.

 

Rozgrzej masło i polej nim mięso. Wstaw naczynie do piekarnika na około 50 minut, często smarując mięso marynatą. W połowie pieczenia mięso obróć. Po wyjęciu mięsa z formy odstaw je w ciepłe miejsce i przykryj lekko folią aluminiową. Pozostaw tak na około 10 minut.

 

Wywar z pieczenia razem z resztą marynaty wlej na małą patelnię, zagotuj z wywarem cielęcym i lekko odparuj. Przypraw sos solą, pieprzem albo na ostro pieprzem cayenne.

Pikantny smak glazury i sosu doskonale pasuje do delikatnego indyczego mięsa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin