Sernik warszawski.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki

    * Sk�adniki ciasta:
    *
    * 1,5 szklanki m�ki
    * 1/2 szklanki cukru
    * 15 dkg margaryny
    * 2 ��tka
    * 2 �y�eczki ciemnego kakao
    * 1 �y�eczka proszku do pieczenia
    *
    * Sk�adniki masy serowej:

    *
    * 1/2-3/4 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    * 1 szklanka cukru
    * 10 dkg mas�a rozpuszczonego
    * 2 ��tka
    * 1 �y�ka m�ki ziemniaczanej
    * aromat cytrynowy
    * piana z 4 bia�ek
    * dowolna polewa na ciasto

Opis przygotowania
Sk�adniki ciasta zagnie�� w misce i podzieli� na 2 cz�ci,a nast�pnie w�o�y� do zamra�alnika na 2 godziny.
 Przygotowan� blaszk� ,najlepiej tortownic� wysmarowa� margaryn� i wysypa� tart� bu�k� (ja do sernik�w cz�sto u�ywam do blachy kokosowe wi�rki).
Zetrze� jedn� cz�� ciasta na tarce i dok�adnie roz�o�y� na dnie blaszki. 
Twar�g przepielony utrze� z pozosta�ymi sk�adnikami,doda� aromat i ewentualnie bakalie uprzednio obtoczone w m�ce i ubite bia�ka.
Delikatnie przemiesza� �y�k� (nie mikserem). Wyla� mas� serow� na starte ciasto ,delikatnie wyr�wna� i zetrze� pozosta�� cz�� ciasta. 
Wstawi� do piekarnika nagrzanego do ok.180 o C na ok.50-60 minut.Po upieczeniu pola� dowoln� polew�.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin