Smalec Maleny
bardzo łatwe
Składniki Przepis
500 g swiezej sloniny
150 g wedzonego boczku
1 male jablko
1 mala cebula
1 zabek czosnku
majeranek, sol, pieprz 1. Slonine i boczek kroimy w ksotke. Slonine wrzucamy do garnka i topimy na malym ogniu. Jak sie juz troche wytopi dodajemy boczek i dalej wytapiamy. Gdy zrobia sie juz rumiane skwarki odcedzamy powstaly tluszcz, dodajemy do niego starte na drobnej tarce obrane jablko, drobno pokrojona cebule i drobno pokrojony czosnek. Przesmazamy to przez chwile i na koncu dodajemy roztarty majeranek (ok. 1/2 lyzeczki), dosc duzo pieprzu i sol ale nie za duzo gdyz boczek jest slony a na samym koncu dodajemy skwarki.
2. Smalec przelewamy do sloika, szczelnie go zamykamy i odwracamy do gory dnem bo wtedy skwarki beda na gorze a nie na samym dnie sloika. Po wystudzeniu smalec jest juz gotowy do jedzenia.
Oneaja