Smalec Maleny.rtf

(249 KB) Pobierz

Smalec Maleny

             

bardzo łatwe

Składniki              Przepis

500 g swiezej sloniny

150 g wedzonego boczku

1 male jablko

1 mala cebula

1 zabek czosnku

majeranek, sol, pieprz              1. Slonine i boczek kroimy w ksotke. Slonine wrzucamy do garnka i topimy na malym ogniu. Jak sie juz troche wytopi dodajemy boczek i dalej wytapiamy. Gdy zrobia sie juz rumiane skwarki odcedzamy powstaly tluszcz, dodajemy do niego starte na drobnej tarce obrane jablko, drobno pokrojona cebule i drobno pokrojony czosnek. Przesmazamy to przez chwile i na koncu dodajemy roztarty majeranek (ok. 1/2 lyzeczki), dosc duzo pieprzu i sol ale nie za duzo gdyz boczek jest slony a na samym koncu dodajemy skwarki.

 

2. Smalec przelewamy do sloika, szczelnie go zamykamy i odwracamy do gory dnem bo wtedy skwarki beda na gorze a nie na samym dnie sloika. Po wystudzeniu smalec jest juz gotowy do jedzenia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin