Jak zrobić dekorację z czekolady
Czekolada mleczna
Przygotuj prostokątny kawałek papieru do pieczenia o wymiarach 20x35 cm ( na dwa rożki). Złóż go po przekątnej i przetnij wzdłuż linii zgięcia. Zwiń papier w stożek – zacznij od krótszego boku – tak, aby czubek stożka wypadł przy kącie prostym.
Przytrzymaj stożek jedną ręką, zawiń dłuższy bok trójkąta do środka tak, aby rożek się nie rozwijał. Czubek rożka odetnij. Stożek gotowy!
Następnie połam czekoladę na kawałki i włóż do żaroodpornej miseczki. Miseczkę włóż do rondelka z wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut.Wskazówka nr 1: Należy uważać, aby miseczka była czysta i sucha. Woda lub para mogą niekorzystnie wpłynąć na konsystencję czekolady. Jeśli taka sytuacja zaistnieje dodaj do czekolady 1-2 łyżeczki oleju i mieszaj, aż czekolada uzyska płynną konsystencję.
Mieszaj rozpuszczającą się czekoladę, do momentu uzyskania płynnej i jednolitej konsystencji.
Gdy czekolada jest już gotowa: płynna i lekko przestudzona, za pomocą łyżeczki nałóż ją do stożka.Wskazówka nr 2: Papierowy rożek doskonale sprawdza się przy tworzeniu dekoracji przy użyciu małych ilości czekolady.
Przygotuj papier do pieczenia. Rozwiń go płasko na stole. Za pomocą rożka formuj z czekolady fantazyjne dekorki.Wskazówka nr 3: Dla ułatwienia, możesz na białym papierze narysować ołówkiem kształty. aby później móc posiłkować się nimi przy tworzeniu dekoracji z czekolady. Nie zapomnij białek kartki przykryć przezroczystym papierem do pieczenia, na którym będziesz umieszczać dekorki.Wskazówka nr 4: Staraj się, aby Twoje kształty nie były zbyt cienkie, w ten sposób unikniesz ich połamania.
Po przygotowaniu wszystkich dekorków, pozostaw czekoladę na papierze, aby zastygła. Dopiero wtedy spróbuj zdjąć szpatułką dekoracje z papieru i wstaw je do lodówki.Wskazówka nr 4: Nie należy umieszczać w lodówce dekoracji z czekolady, zanim nie zastygną w temperaturze pokojowej.
rafal_dabrowski5