Dorsz zapiekany z warzywami.rtf

(7 KB) Pobierz
Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

 

Składniki:

60 dag filetów z dorsza

łka soku z cytryny

łka mąki

3-4 łki oleju

3 duże ziemniaki

po 2 cebule i marchewki

pół małego selera

1,5 łki masła

pół szklanki śmietany

3/4 szklanki soku pomidorowego

1-2 ząbki czosnku

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

szczypta cukru

l, pieprz

 

Umytą rybę osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i wstaw na godzinę do lodówki.

 

Obraną marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę, seler - w słupki, a ziemniaki - w cienkie plastry.

 

Na olej, silnie rozgrzany w płaskim rondlu, wrzuć pokrojone warzywa, chwilę je podsmaż - mieszając - a potem na mniejszym jeszcze przez kilka minut.

 

Teraz pokrój filety w dość grube paski, oprósz je mą i obsmaż na rozgrzanym oleju.

 

Na żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż podsmażone, lekko oprószone solą i pieprzem warzywa, a na nich poukładaj rybę.

 

Roztarty z solą czosnek wymieszaj z sokiem pomidorowym, śmietaną, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem tym polej rybę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut zapiekania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin