Filety z flądry z kalarepką.rtf

(7 KB) Pobierz
Filety z fl¹dry z kalarepk¹

Filety z flądry z kalarepką

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag filetów z flądry

sok i skórka otarta z cytryny

2 młode kalarepki z listkami

mała cebula

3 łki posiekanej natki pietruszki

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

1/4 szklanki śmietany

3 łki masła

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, lekko posyp otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem, po czym odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Ł masła utrzyj z ł soku i pozostałą skórką z cytryny oraz dwiema łkami posiekanej zielonej pietruszki. Obrane kalarepki pokrój w cienkie plasterki, młode listki kalarepki i cebulę drobno posiekaj.

 

W płaskim rondlu stop resztę masła, zeszklić na nim cebulę, dodaj kalarepkę i chwilę podsmaż, a następnie oprósz solą i pieprzem. Teraz wlej wino, przykryj rondel i podduś zawartość przez 5-6 minut.

 

Każdy z filetów posmaruj pietruszkowym masłem, zwiń, zepnij wykałaczką, ułóż na kalarepce, posypując z wierzchu posiekanymi listkami kalarepki. Teraz zalej filety śmietaną i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Pod koniec duszenia posyp potrawę resztą zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin