KASZUBSKIE KUGLE.doc

(20 KB) Pobierz
KASZUBSKIE KUGLE

KASZUBSKIE KUGLE

 

Składniki

8 małych jabłek

50 dag mąki krupczatki

15 dag cukru pudru

1/2 kostki masła

1 opakowanie śmietany 12%

1 opakowanie suchych drożdży

1 szczypta soli

1 łyżeczka esencji różanej

 

Przygotowanie

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i dodajemy razem ze śmietaną, pamiętając aby masło nie było za gorące. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Dzielimy ciasto na 8 części. Formujemy kulki, z których następnie lepimy placki o średnicy 2 razy większej od jabłek. Umyte jabłka z obciętymi ogonkami kładziemy na środku placka i dokładnie oblepiamy. Układamy na wysmarowanej foremce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut aż się zarumienią. Na sam koniec posypujemy jabłka cukrem pudrem i przyozdabiamy świeżą melisą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin