DELICJA.doc

(191 KB) Pobierz
DELICJA

                      DELICJA

Biszkopt:
- 3 jaja
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki

Ubić białka, dodając stopniowo cukier i żółtka. Masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyścielonej pergaminem i piec 20-25 minut w temp.180 st.C.

 

 



Masa jabłkowa:
- 4 duże jabłka
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody

Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić.

Krem:
- 1 margaryna lub masło (zazwyczaj daję po połowie)
- 1 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 szkl. cukru pudru
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Budyń rozprowadzić w 1/4 szkl. mleka , resztę zagotować. Mieszając wlać rozrobiony budyń na gotujące mleko, a kiedy zgęstnieje - ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu oraz aromat waniliowy. Gotowy krem wyłożyć na masę jabłkową.

Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody

Wszystkie składniki rozpuścić w garnku do momentu zagotowania. Lekko ostudzić i polać ciasto.

Uwagi:
Jeśli ktoś zamierza użyć dużej blachy (moja miała wymiary 30x20 cm), wtedy należy upiec większy biszkopt - według oryginalnego przepisu dokładnie 2 razy taki jak mój, czyli: 6 jaj, 18 dag cukru, 18 dag mąki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin