Zawijasy cynamonowe ( ciastka - bardzo dobre)
70 gram miękkiego masła
250 gram mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 rozmącone jajko
1 paczka suchych lub 12 dkg świeżych drożdży
120 mil letniego mleka
Do dużej misy wrzucić mąkę, drożdże, masło i sól. Rozetrzeć rękoma do uzyskania konsystencji zacierki
Dodać mleko i rozmącone jajko oraz łyżkę cukru. Dobrze rozetrzeć rękoma aż wszystko się ładnie połączy. Miskę lekko posmarować masłem i włożyć ciasto w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. - W międzyczasie wymieszać w misce 2 łyżki miękkiego masła i 1,5 łyżki mielonego cynamonu
oraz 50 gram brązowego cukru. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt i rozłożyć masę cynamonową na nim. Posypać żurawiną ( można rodzynkami ) zwinąć w rulon i pokroić w kawałki. Piec w190 stopniach przez około 20 - 25 min.
psotucha